Spring naar de content

Amerikaanse ijsbeeronderzoeker geschorst

Wat een toeval. Nét nu er een beslissing moet worden genomen over wel of niet boren in het Noordpoolgebied schorst de Amerikaanse overheid een belangrijk ecologisch onderzoeker. Het gaat om Charles Monnett, de bioloog die in 2004 alarm sloeg over verdrinkende ijsberen in die regio. In een klap werden de beertjes hét symbool voor het broeikaseffect.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Verschillende internationale media (onder andere de Amerikaanse Huffington Post, de Australische Sydney Morning Herald en de Britse Telegraph) melden de schorsing van de ijsberenonderzoeker. Volgens zijn werkgever het Bureau of Ocean Energy Management, Regulation and Enforcement wordt Monnett onderzocht vanwege ‘nieuwe richtlijnen in verband met wetenschappelijke integriteit’. 

Anderen vinden zijn plotselinge schorsing maar verdacht. Jeff Ruch, voorzitter van de vereniging van Public Employees for Environmental Responsibility. “Je vraagt je toch af: dit is dé man die verantwoordelijk is voor alle wetenschap in het Noordpoolgebied en hij wordt geschorst, net nu een tak van Binnenlandse Zaken zich klaarmaakt voor een beslissing over offshore boren in de Noordelijke IJszee.” De organisatie heeft een klacht in gediend namens Monnett die naar hun zeggen zelf niet mag praten met media.


Onderwerpen