Spring naar de content

30 jaar MTV: van idealisme naar kijkcijfers

MTV bestaat dertig jaar. Sinds de start in de Verenigde Staten heeft de muziekzender zich verspreid over de hele wereld. De eerste video die gedraaid werd was, volgens de Huffington Post, The Buggles met Video Killed the Radio Star. De Nederlandse MTV bestaat sinds 2000, maar daarvoor keken we in Nederland gewoon naar de Europese variant. Met Barbara Karel, oud-vj bij MTV Nederland, blikken we terug op hoogte- en dieptepunten van de jarige muziekzender. Karel: “MTV heeft ook opvoedkundig een grote bijdrage geleverd”.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Wat zijn voor jou de hoogtepunten van MTV?
Barbara Karel: “Ik ken MTV sinds eind jaren tachtig. Toen ik de zender ontdekte, ging er een wereld voor me open. Die videoclips waren het helemaal. Ik was een Madonnafan, en later was ik weer in periodes fan van andere artiesten. En natuurlijk van Nirvana, toen ik een jaar of zestien was. Daarna brak de periode aan van de dancemuziek. Dan kwamen de clips van Snap! en 2 Unlimited voorbij, geweldig vond ik dat. Ik had MTV aanstaan alsof het de radio was, maar dan kon ik meedansen. Het videocliptijdperk was een echt hoogtepunt.”

En toen je er werkte?
“Dat waren toch wel de MTV Europe Music Awards. Met je neus stond je er dan boven op, dat was té gek. Wij waren daar als MTV Nederland om reportages te maken en om live verslag te doen. Uit heel Europa waren er vj’s, ook uit Engeland, dat waren dan ‘de echte’ in onze ogen. Kicken was dat, met die grote sterren. Eigenlijk heb ik alleen maar leuke herinneringen aan de tijd bij MTV. Muziek is fantastisch en om daar de hele dag mee bezig te zijn, is gewoon een cadeautje. Het was spannend om voor de zender te werken. Het blijft iets magisch.”

Laten we het dan geen dieptepunten noemen, maar wat heeft MTV niet slim aangepakt in de afgelopen dertig jaar?
“Ik vind het heel jammer dat er veel minder videoclips te zien zijn. Ik heb wel digitale zenders van MTV, dus ik kan toch naar kanalen kijken waar meer clips voorbij komen. De basis van MTV bestaat nu uit series. Ik denk dat er te weinig werd gekeken naar de video’s. Nu worden met name programma’s als Jersey Shore, Pimp my Ride en My Super Sweet 16 uitgezonden. Dat vind ik echt jammer. MTV heeft ook opvoedkundig een grote bijdrage geleverd. Voor mij was de zender een echte eyeopener. Al die creativiteit, daar haalde ik heel veel uit. Wat voor een input kun je nou halen uit Pimp my Ride? Vroeger vonden de mensen bij MTV: ‘kijkers moeten clips zien’. Ze wilden inspireren. Nu gaat het toch om kijkcijfers en ik had het prachtig gevonden als ze bij dat idealisme van vroeger waren gebleven, maar MTV redt het niet op alleen clips.

Kijk je nog wel naar MTV?
“Ja, ik kijk naar programma’s als MTV Breakfast Club en programma’s waarin bijvoorbeeld een selectie is gemaakt van de tien meest bijzondere video’s. En concertregistraties, daar kijk ik ook naar. Maar nee, naar die real-lifeseries kijk ik niet.”

Is het een goede stap geweest van MTV om uit te breiden naar Europa en Nederland?
“Zeker, Europa heeft toch een andere muziekmarkt. Er is ook een groot verschil tussen de Amerikaanse en de Engelse video. Door MTV Nederland kregen de Nederlandse videoclips een kans, dat vind ik goed. In Amerika zijn de budgetten voor clips veel hoger, en ze zijn er langer mee bezig.”

Heb je nog een leuke herinnering uit je tijd bij MTV voor ons?
Oeh, dan moet ik even goed nadenken. Ja! Ik weet nog wel iets. Tijdens de MTV Europe Music Awards in 2002 moest ik de Dutch Award uitreiken aan Brainpower. Ik heb me daar vier weken van tevoren over lopen opwinden. Ik was zó zenuwachtig omdat ik tijdens de show op het podium moest. Maar het bleek, toen ik er eenmaal was, helemaal niet live uitgezonden te worden. Natuurlijk werd het wel opgenomen met publiek, maar het werd twee dagen van tevoren en in meerdere takes opgenomen en later in de uitzending gemonteerd. Alle zenuwen waren voor niets geweest.”