Spring naar de content

Meerderheid GL-stemmers vindt dat Mariko moet opstappen

Een meerderheid van de GroenLinks-stemmers vindt dat Kamerlid Mariko Peters moet opstappen als uit het onderzoek van Buitenlandse Zaken blijkt dat ze tegen de instructies heeft gehandeld. Dat blijkt uit een enquete van Peil.nl. 53 procent van de GroenLinks-kiezers vindt dat Peters haar Kamerzetel in dat geval moet opgeven; 31 procent vindt dat ze mag blijven. Ook kiezers van de andere linkse oppositiepartijen vinden in meerderheid dat Peters moet opstappen als het onderzoek daar aanleiding toe geeft. 74 procent van de Nederlanders vindt dat ze de eer aan zichzelf moet houden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

De druk op het Kamerlid dat door HP/De Tijd werd beschuldigd van onder meer belangenverstrengeling bij een subsiedieaanvraag is de afgelopen week steeds groter geworden. Haar ex-werkgever Ben Bot vond dat ze fout zat, de Volkskrant publiceerde een serie kritische artikelen en De Telegraaf riep zelfs op tot aftreden.

En daar komt de peiling van het bureau van Maurice de Hond dus nog overheen.

Vanochtend onthulde de Volkskrant overigens nieuwe feiten in de zaak die inmiddels Mariko-gate is gaan heten. Het GL-Kamerlid blijkt haar geheugen niet helemaal op orde te hebben. Want wanneer begon haar relatie met Robert nu? In 2006, toen ze haar baas meldde dat ‘zich daadwerkelijk een relatie ontwikkelde’? Of in 2005, toen Kluijver kind aan huis was op de Nederlandse ambassade in Kabul en volgens een bron van de Volkskrant bij Mariko sliep?

De krant citeert ook uit een mail van Peters aan Kluijver, van 7 augustus 2005: “Beschouw de ambassade (mijn hok) als een permanent welkomstoord, voor zover je daar rust kunt vinden. Ik zal je met liefde in bad stoppen.” Een wel héél intieme mail voor een zakelijke relatie.

Onderwerpen