Spring naar de content

Haags PvdA-schisma over ‘tsunami van Oost-Europeanen’

Gedonder in de residentie aangaande de ‘tsunami van Oost-Europeanen’. Poolse zwervers houden zich op in de daklozenopvang maar hebben daar volgens PvdA-wethouder Marnix Norder geen recht op. De opvang van de Polen kost de Haagse belastingbetaler 2,3 miljoen euro per jaar. De PvdA-fractie noemt het tegenhouden van de Polen ‘selecteren op afkomst’ en vindt het ‘ongelooflijk’ dat sociaaldemocratische bestuurders dit willen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

De sociaal-democraat Norder sprak zich eind vorig jaar al uit in PVV-terminologie over het probleem van de Haagse Polen. “Laat ik het populistisch zeggen; deze stad krijgt een tsunami van Oost-Europese arbeidsmigranten te verwerken.(-) Individueel heb ik niets tegen ze, maar het zijn er zo enorm veel.” In Den Haag is het aantal Oost-Europeanen dat hulp zoekt bij het Leger des Heils in drie jaar tijd verzesvoudigd; van 100 naar 600. Volgens Norder is het een probleem dat veel werkeloze Polen niet terug naar huis gaan.

PvdA-raadslid Gerard Verspuij kwam vanmorgen in aanvaring met zijn eigen wethouder. Volgens Verspuij zou het college veel meer moeten doen om te zorgen voor alternatieve huisvesting voor de dakloze Oost-Europeanen. Norder wordt echter gesteund door collegepartijen VVD, CDA en D66. Maar het lijkt erop dat hij óók overhoop ligt met zijn wethouder Rabin Baldewsingh (eveneens PvdA). Luister vooral ook naar het hilarische radioverslag van verslaggeefster Lot van Bree van RTV West over de kwestie. “Wie wil, wie wil? Welke wethouder?”

Onderwerpen