Spring naar de content

Opzij ontslaat recensente van ongeschreven boek

Daniëlle Serdijn, de recensente die eerder deze week in opspraak kwam wegens een driesterrenrecensie van een boek dat nog lang niet af was, is de laan uitgestuurd bij Opzij. Dat bevestigt haar echtgenoot Jerry Goossens op zijn Facebook-pagina.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Opzij slachtoffert mijn wederhelft om de eigen beroepspraktijk af te schermen. Weten we meteen wat vrouwenrechten waard zijn als het er op aan komt. Eén ster!” meldt Goossens.

Serdijn noemde het boek Stille mensen van Esther Ending een ‘bomvolle geëngageerde roman’ en gaf drie sterren. Later zei ze tegen HP/De Tijd dat we niet moesten denken dat die sterren iets over de inhoud van het boek zeiden. Nee: “Het aantal sterren boven zo’n stukje geeft aan wat de urgentie van het boek is binnen het totale aanbod van dat moment.” Urgentiesterren dus.

“Dani is er uit gegooid en mag in haar eentje opdraaien voor wat feitelijke redactioneel beleid is: Opzij heeft een productietijd van twee maanden maar wil wel actueel zijn,” schrijft Goossens. “Daarom komen die korte boeksignalementen tot stand op basis van drukproeven, flapteksten en aanbiedingsfolders. Precies zoals dat bij andere media ook gaat. Alleen zet Opzij er sterren boven en wekt zo de suggestie dat het recensies zouden zijn. Door een bedrijfsongeval komt dat boven water en in plaats dat Opzij verantwoordelijk neemt voor de eigen redactionele mores, en die aanpast trappen ze de onderbetaalde freelancer, die over deze kwestie al meermaals aan de bel had getrokken, eruit.”

Opzij-hoofdredactrice Margriet van der Linden is vrijdagmiddag onbereikbaar voor commentaar.

Onderwerpen