Spring naar de content

Mariko Peters verzweeg relatie ook tijdens sollicitatie bij GroenLinks

Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks heeft in 2006 haar relatie met subsidieverzoeker Robert Kluijver niet alleen verzwegen tegen de Nederlandse ambassade in Kabul, maar ook tegen de kandidatencommissie van haar partij. Dat meldt de Volkskrant vandaag na een gesprek met Kitty Roozemond, die toentertijd voorzitter was van de betreffende commissie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het GroenLinks-Kamerlid kwam deze zomer in opspraak nadat bleek dat ze in 2006 een subsidieverzoek van haar partner goedkeurde. Hiermee overtrad Peters volgens Buitenlandse Zaken de gedragscode voor diplomaten en werd zij beticht van belangenverstrengeling.

Roozemond laat weten dat de commissie destijds aan Peters de vraag heeft gesteld of er in haar verleden iets was waarvan ze had kunnen inschatten dat het de partij schade zou berokkenen. “Peters meende op dat moment dat er niets aan de hand was,” aldus Roozemond.

Marco Wilke, een ander lid van de commissie-Roozemond, had liever wel gezien dat Peters over haar relatie had verteld. “Zij had moeten zeggen: dit is een risico-factor,” aldus Wilke. Overigens geeft hij toe dat zijn oordeel over haar kandidatuur destijds niet anders zou zijn uitgevallen.

Leo Platvoet, de eerste partijvoorzitter van GroenLinks, laat weten dat hoewel de partijleiding blijft benadrukken dat alles bekend was, juist de kandidatencommissie op de hoogte had moeten zijn.

Onderwerpen