Spring naar de content

Het argument dat de boerkaboete de emancipatie bevordert, is klinkklare onzin

Na jarenlang geblaat over het wel of niet verbieden van de boerka, komt het kabinet-Rutte met een zogenaamd ‘ingenieus plan’: invoering van de boerkaboete. Het voorstel wordt vandaag besproken in de ministerraad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Bedoeling is dat alle Nederlandse boerkadragers straks een maximumboete van 380 euro riskeren als ze zich met hun wapperende gewaad op straat begeven. Gezien het geringe aantal vrouwen dat zich in Nederland in boerka of niqaab hult – naar schatting zijn dat er 150 – zal de staatskas er niet weldadig van gaan rinkelen. De vrouwen zelf worden er ook niet veel armer van, want een Franse zakenman heeft al aangeboden financieel op te draaien voor de boerkaboetes. Conclusie: er zal feitelijk niets veranderen.

Laten we het achterliggende probleem eens in een positief daglicht zetten: er lopen in Nederland slechts 150 vrouwen in boerka – of niqaab rond (overigens alleen als ze zich buitenshuis bevinden, binnen vier muren trekken ze gerust een joggingbroek aan). Het gros van de vrouwen dat uit Iran, Saoedi-Arabië, Jemen, Somalië en Afghanistan – waar de (alles)bedekkende besluiering veel wordt gedragen – naar Nederland is geëmigreerd, heeft dus vrijwillig, al dan niet in overleg met hun man, afstand genomen van hun gewaad. De 150 vrouwen die dit niet hebben gedaan, komen – zo kunnen we gerust vaststellen – uit een uiterst religieus milieu en dragen een boerka omdat dit aansluit bij hun (extreme) geloofsopvattingen.

Is dat zielig? Ja, als de vrouw de boerka krijgt opgelegd. Nee, als de vrouw hier zelf achterstaat. Maar in beide gevallen geldt dat een boerkaboete niets oplost. De vrouw die de boerka tegen haar wil draagt, zal door haar man of andere controlerende familieleden de opdracht krijgen niet meer de straat op te gaan. De vrouw die de boerka vrijwillig draagt, zal er zelf voor kiezen om de straat te mijden omdat ze geen boete wil riskeren. Het argument dat een boerkaboete de emancipatie bevordert, is dus klinkklare onzin. Maar aangezien acht van de tien Nederlanders, volgens Maurice de Hond, vóór een boerkaverbod (en dus waarschijnlijk ook voor de boerkaboete) is, kan het kabinet-Rutte niet anders dan instemmen; er moeten immers zieltjes gewonnen worden.

Toch gek dat ditzelfde kabinet in haar plannen heeft opgenomen om de inburgeringscursus vanaf 2012 niet meer te vergoeden. Hoezo, emancipatie bevorderen?

Onderwerpen