Spring naar de content

Nee, Sir Alex. Wayne Rooney is niet de witte Pele

Het enige verschil tussen Wayne Rooney en Pele? De één is wit, de ander zwart. Dat was de strekking van een lyrisch betoog van Manchester United-coach Sir Alex Ferguson, nadat de 25-jarige spits achtereenvolgens hattricks had gescoord tegen Arsenal en Bolton. “Pele was een agressieve aanvaller die ook voor zichzelf kon zorgen, net als Rooney,” zei de manager. En: “Ze hebben overeenkomsten – kracht, snelheid, vastberadenheid – maar hij is wit, compleet wit.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Toe maar. Trainers die hun eigen spelers de hemel in prijzen om hun zelfvertrouwen te vergroten is van alle tijden. In zijn eerste jaar als bondscoach noemde Marco van Basten de toen 20-jarige Arjen Robben in potentie de beste speler van de wereld. Eerder deze maand deed Van Basten het weer. Als tv-analist noemde hij Wesley Sneijder na Nederland-San Marino (11-0) ‘de beste middenvelder die Nederland ooit heeft gehad’.

Is de laatste bewering misschien nog vol te houden aan de borreltafel, de vergelijking Rooney-Pele is volslagen belachelijk. Pele speelde én won drie WK’s, Rooney kwam nooit verder dan de kwartfinale. Pele scoorde 1281 goals, bij Rooney staat de teller pas op 200. Pele was jarenlang de beste van de wereld, Rooney structureel gepasseerd als de nominaties voor de Gouden Bal bekend worden gemaakt.

Er is maar één nieuwe Pele en dat is Neymar (Mogi das Cruzes, 1992). Dat zegt de oude meester zelf.

Onderwerpen