Spring naar de content

Roemenië weert Hollandse tulpen

Nederland is in oorlog. Althans, dat schrijven de Roemeense media; er is een ‘Tulpenoorlog‘ uitgebroken. Nederland wil niet dat de Oost-Europeanen toetreden tot het Schengen-verdrag. De Roemeen slaat hard terug. Vrachtwagens met Hollandse tulpen worden bij de grens stilgezet. Ze zouden besmet zijn met een mysterieuze bacterie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Vandaag wordt in Europa beslist of of het land kan toetreden tot het grensverdrag. Nederland is tegen – ‘de Roemenen zijn er nog niet klaar voor’, aldus Gerd Leers – en het CDA vermoedt dat de Roemenen Nederland proberen te chanteren door het exportproduct dat Nederland groot maakte tegen te houden.

”Het heeft er de schijn van dat de Roemeense autoriteiten de Nederlandse tulp, een kernproduct voor de Nederlandse economie met een hoge symbolische waarde, uitgekozen hebben voor een stukje ouderwetse chantage,” aldus CDA-Europarlementariër Esther de Lange.

De ‘onrechtmatige grensperikelen’ hebben volgens De Telegraaf de Nederlandse bloemensector al een kleine twee miljoen euro gekost. En dat is opmerkelijk; in 2010 werden volgens het CBS 8,9 miljoen bloembollen (Hyacinten, narcissen, tulpen of gladiolen) geëxporteerd naar Roemenië voor een totale waarde van 683.000 euro.

Onderwerpen