Spring naar de content

Officieren keren zich tegen Gay Pride

Als het aan de Nederlandse Officieren Vereniging ligt was de Defensie-boot die in augustus in Amsterdam meevoer tijdens de Gay Pride eens maar nooit weer. In het verenigingsblad Carré neemt de redactie sterk afstand van de deelname: “Eigenlijk valt deelname met een platbodem vol medewerkers van een serieuze organisatie als Defensie die bloedserieuze taken volbrengen, vreselijk uit de toon en belandt dan snel in de categorie platvloers gedrag.” D66 wil opheldering van minister Hans Hillen (CDA) van Defensie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Was het de afgelopen jaren uitgesloten dat onder het bewind van ChristenUnie-minister Eimert van Middelkoop een Defensieboot zou meevaren tijdens het roze feestje, inmiddels is dat anders. De Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) wist Hillen dit jaar wel te bewegen tot deelname. De SHK behartigt de belangen van lesbische en homoseksuele militairen. De Defensieleiding steunt de doelstellingen van de stichting.

En dat is tegen het zere been van de officierenvereniging. “Het moet toch niet gekker worden of zou het zo ernstig gesteld zijn met het imago en de draagkracht van de krijgsmacht in de samenleving dat in vol ornaat geklede militairen zich zo moeten neerzetten?” schrijft de anonieme auteur in het tijdschrift. Om daar aan toe te voegen dat Amsterdam sowieso een verdorven stad is: “Nota bene in een stad waar je je als militair enige jaren geleden niet in uniform veilig over straat kon bewegen zonder tegen een berg aversie aan te lopen.”

D66-Kamerlid (en oud-Defensiemedewerker) Wassilah Hachchi wil opheldering van Hillen. Ze wil dat Hillen in overleg gaat met de grootste officierenvereniging die het land rijk is. Ze vindt het hoofdredactioneel ‘onwenselijk‘. Daarnaast wil ze de garantie dat er volgend jaar wéér een Defensieboot meevaart tijdens de Gay Pride.

Het gewraakte artikel [[download file=”2011-09/carre.pdf” icon=”” text=”leest u hier” title=”” ]] (PDF). Vooruit, nog één verongelijkte quote dan: “Wij herkennen ons niet in deze vertoning en vinden dat Defensie met deelname aan een dergelijk carnavalesk feestje in de grachtengordel een verkeerd visitekaartje van de krijgsmacht afgeeft.”