Spring naar de content

Telegraaf: Plasterk leurde zélf met geheime CPB-cijfers

MET UPDATES – Pijnlijke klap voor PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk in De Telegraaf hedenochtend. Riep hij eerder deze maand dat EZ-minister Maxime Verhagen (CDA) het Centraal Planbureau (CPB) in diskrediet zou brengen door kritiek op het CPB naar De Telegraaf te lekken, nu blijkt hij zélf tijdens de verkiezingscampagne geheime koopkrachtcijfers aan de krant van wakker Nederland te hebben aangeboden. “De PvdA is (-) zelf hoofdschuldige aan het afbladderende gezag van het planbureau,” aldus Haagse chef Paul Jansen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Plasterk was woest op Verhagen. Het kabinet en het CPB hebben mot met elkaar, Verhagen zou dat nieuws vervolgens hebben gelekt aan De Telegraaf. “Het kan niet dat zo’n instituut wordt besmeurd, gepolitiseerd en belachelijk wordt gemaakt,” zei een ontketende Plasterk. In een opmerkelijk openhartige column schrijft Telegraaf-commentator en chef Haagse redactie Paul Jansen dat het Plasterk zélf was die in mei vorig jaar geheime CPB-cijfers aanbood aan De Telegraaf en de NOS. Opmerkelijk omdat het doorgaans niet als deftig wordt gezien om als politiek journalist je bronnen zo naar buiten te gooien.

Terug naar het lekken van Plasterk. Hij was door de val van het kabinet net minister af en had amper drie weken voor de stembusgang geheime koopkrachtcijfers toegespeeld gekregen. Het betrof niet alleen cijfers van zijn eigen partij, maar ook van CDA en VVD. Niemand, behalve het CPB zelf, had de beschikking over die gegevens. De Telegraaf vermoedt dat CPB-directeur Coen Teulings zijn partijgenoot de documenten deed toekomen. Deze PvdA’er werd vorig jaar in de PvdA-top getipt als toekomstig minister van Financiën, schreef mee aan het beginselprogramma van de sociaaldemocraten en werkte eerder voor het blad van het wetenschappelijk bureau van de partij.

Enfin, de PvdA heeft volgens Jansen dus ‘vuil spel’ gespeeld. Het is volgens hem aan de sociaal-democraten te danken dat de schijn is gewekt dat het planbureau misschien minder neutraal is dan van een onafhankelijk instituut [[popup file=”2011-09/pauljansen.jpg” description=”mag worden verwacht” align=”inline” ]]. Inzoomen doet u met control+ of appeltje+

Update, 14:05 – Jansen schreef vorig jaar al over de verwevenheid van het CPB en de PvdA en het lekken van geheime koopkrachtcijfers. De harde aanval van Plasterk op Verhagen heeft Jansen vermoedelijk doen besluiten zijn bron alsnog te onthullen.

Update, 15:40 uur – Plasterk erkent aan Nu.nl inderdaad met de geheime CPB-cijfers op pad te zijn geweest. Het PvdA-Kamerlid benadrukt echter dat hij de cijfers viavia heeft gekregen en niet direct van het CPB. De PvdA’er geeft geen commentaar op de openbaring van Jansen. “Ik snap alleen niet waarom hij dan niet de bron noemt van het lek van de brief van Economische Zaken. Hieruit blijkt dat het een partijdige krant is.”

(Foto: Roel Wijnants.)