Spring naar de content

Ed ‘Raket’ Nijpels wilde meelopen in antikruisrakettendemonstratie

Aardig brokje vers opgegraven parlementaire geschiedenis in het nieuwe boek van onderzoeksduo Stan de Jong en Koen Voskuil. In hun biografie Neelie Kroes. Hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd staat een opmerkelijk verhaal over Ed Nijpels. Nijpels – bijnaam: Ed Raket, vanwege zijn aanhoudende pleidooien ten gunste van kruisraketten – was in 1983 plots van zins mee te lopen in de grote ántikruisraketten- demonstratie van het Interkerkelijk Vredesberaad.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

De VVD-fractievoorzitter wilde ‘benadrukken dat de VVD een algemene afschuw had van kernwapens’. Er moest een speciale fractievergadering worden belegd om Nijpels van zijn bizarre voornemen af te houden. En dat was maar goed ook. Nijpels als één van de ruim half miljoen demonstranten had wellicht tot enige verwarring bij de VVD-achterban kunnen leiden. To put it mildly.

Diezelfde Nijpels, zo lezen we verder, barstte in 1986 in huilen uit toen de liberale partijvoorzitter Jan Kamminga hem aan het verstand probeerde te peuteren dat hij – na zijn riante nederlaag bij de Tweede Ka-
merverkiezingen – niet moest rekenen op het vicepremierschap. Nee, laat niemand denken dat het destijds bij de VVD een saaie boel was.

Enfin, het boek van Voskuil en De Jong koopt u hier. De hit Ed Raket van Henk Spaan en Harry Vermeegen ziet u hieronder. De VVD verloor in 1986 negen zetels. (Foto: Collectie Spaarnestad)

<iframe width=”470″ height=”325″ src=”http://www.youtube.com/embed/-mXNUnZDpzQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Onderwerpen