Spring naar de content

Staatssecretaris opent Nederlandse snelweg in Afghanistan

Zoals u wellicht weet timmert het huidige kabinet flink aan de weg wat betreft asfalt. Honderden kilometers extra snelweg doorkruisen inmiddels het land, erfenis van oud-verkeersminister Camiel Eurlings (CDA) die daar flink wat vaart achter heeft gezet. Maar dat is niet genoeg, ook het buitenland heeft behoefte aan een degelijke Nederlandse snelweg. Neem nou onze Afghaanse bondgenoten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Niemand minder dan staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) heeft deze week de nieuwe weg tussen Chora en Tarin Kowt geopend. Een erfenis van de Nederlandse inzet in Uruzgan. Voor 22,5 miljoen euro financierde de Nederlandse belastingbetaler daar 40 kilometer asfalt door de Baluchivalei.

Ook nam hij poolshoogte bij de plaats waar met Nederlands geld een passagiersterminal voor het vliegveld Tarin Kowt wordt aangelegd. “Ik kwam hier om te kijken hoe wordt voortgebouwd op de met Nederlands ontwikkelingsgeld behaalde resultaten. Ik heb daar vertrouwen in,” aldus Knapen. Ook bracht Knapen een bezoek aan Kunduz. Hij sprak daar met Afghaanse juristen. Nederland steekt tot eind 2014 22,5 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld ‘in de verbetering van de rechtsketen’ in Kunduz.

Nu we het toch hebben over geld en Kunduz, minister van Defensie Hans Hillen stuurde deze week een voortgangsbrief aan de Tweede Kamer. Daarin zet hij ook de kosten van de GroenLinks politiemissie in Kunduz op een rijtje. Die valt voordeliger uit. Die valt 9,5 miljoen euro voordeliger uit dan begroot. Totaal gaat de missie in Kunduz tot en met 2015 458,3 miljoen euro kosten. Zoals u weet is Nederland inmiddels niet meer militair actief in Uruzgan. Het terugtrekken van de troepen en materiaal heeft de belastingbetaler 158 miljoen euro gekost.