Spring naar de content

Amnesty International wil Bush laten arresteren

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de Canadese autoriteiten gevraagd George W. Bush volgende week te arresteren. De ex-president van Amerika geeft op 20 oktober een toespraak tijdens een economisch forum in de Canadese provincie British Columbia. Volgens Amnesty heeft Bush het internationale recht geschonden door tussen 2002 en 2009 martelingen van gevangenen toe te staan. De Canadese minister Jason Kenney ziet in de aanklacht ‘een duidelijk voorbeeld van een stunt waardoor veel prominente activisten Amnesty International reeds hebben verlaten’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

In een duizend pagina’s tellend document legt Amnesty uit dat Bush tijdens zijn presidentschap de geheime dienst CIA toestemming gaf voor onder meer het waterboarden van gevangenen om zo getuigenissen te ontlokken. Het folteren zou volgens Amnesty hebben plaatsgevonden in Irak, Afghanistan en Guantánamo Bay.

Minister Kenney wilde niet specifiek reageren op de zaak Bush, maar was wel van mening dat Amnesty International selectief zaken kiest die. Ook haalde Kenney de eerder uitgesproken kritiek van schrijver Salman Rushdie aan: “Amnesty International is moreel bankroet.”

Amnesty International is niet de enige organisatie die oproept tot arrestatie van Bush. Eerder dit jaar moest Bush een bezoek aan Zwitserland afzeggen nadat meer dan zestig mensenrechtenorganisaties de autoriteiten aldaar hadden gevraagd hem te arresteren. Het Center for Constitutional Rights steunt ook nu de oproep van Amnesty. “Bush heeft toegegeven dat hij destijds toestemming gaf voor het folteren. Desondanks heeft geen enkel land tot nu toe onderzoek gedaan naar de criminele activiteiten van Bush. De slachtoffers van de martelingen blijven achter zonder rechtvaardigheid en verantwoording. Wij roepen Canada op de straffeloosheid van Bush te beëindigen.”