Spring naar de content

Micha Kat veroordeeld tot 60 uur taakstraf wegens doodsbedreiging

MET UPDATES – De bekende ex-journalist Micha Kat is veroordeeld tot 120 uur dienstverlening (waarvan 60 uur voorwaardelijk) wegens doodsbedreiging van Telegraaf-verslaggever Bart Mos. Kat was vorige week niet aanwezig bij de uitspraak; naar eigen zeggen is hij naar Laos geëmigreerd. Mos, die stalking door Kat al een tijdje voor lief nam: “Ik zit regelmatig met de kinderen in de auto en dit keer kreeg ik via de speaker te horen: Je krijgt een kogel door je kop. Toen passeerde hij een grens.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

De rechtbank acht de uitspraak van Kat ‘een concrete, gerichte vorm van bedreiging’. De straf is zwaarder dan gewoonlijk – doorgaans worden doodbedreigingen afgedaan met een boete van 250 tot 400 euro – aangezien het slachtoffer journalist is. Als Kat de taakstraf niet voldoet, moet hij dertig dagen brommen.

Bart Mos, je kon het ooit goed vinden met Kat. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Mos: “Ik heb Micha een paar jaar geleden aangedragen om correspondent te worden in Thailand, omdat ik vond dat hij goede verhalen kon maken. De chef buitenland heeft toen min of meer gezegd dat hij voor De Telegraaf kon gaan werken, maar de toenmalige hoofdredacteur is er toen voor gaan liggen. Hij had gehoord dat Kat in dronken toestand parlementair hoofdredacteur Kees Lunshof had uitgescholden in Nieuwspoort en tegen de muur had geürineerd. Dat was één stap te ver voor hem.”

En na die afwijzing knapte er iets bij Kat?
“Dat denk ik wel. Daarvoor was hij weleens lastig, maar daarom juist een goede journalist. Maar sinds hij niet voor De Telegraaf mocht werken is iedereen hier de duivel; en sindsdien maak ik volgens hem ook deel uit van een pedonetwerk. Om de zoveel tijd duikt hij weer op. Onlangs, tijdens de Koolhoven-zaak, belde hij opeens weer zes keer per dag, soms vanaf half zeven ‘s ochtends.”

Ben je bang geweest?
“Dat gestalk was al irritant, maar van die doodsbedreigingen, twee keer in september 2010, was ik wel onder de indruk. Ik zit regelmatig met de kinderen in de auto en dit keer kreeg ik via de speaker te horen: Je krijgt een kogel door je kop. Toen passeerde hij een grens.”

Hij werd steeds krankzinniger?
“Ik zag een ontwikkeling in zijn doen en laten. Dat ie voor het ministerie van Justitie ging staan schreeuwen, met graffiti in de weer ging op het huis van Joris Demmink… Hij ging gewoon te ver – en dat vond de rechtbank ook.”

Micha Kat laat vanuit Laos weten dat hij niet op de hoogte is van de uitspraak van de rechtbank en dat er volgens hem momenteel slechts één strafzaak tegen hem loopt. “Omdat ik de mensen in de buurt van Joris Demmink heb gewaarschuwd dat er een criminele pedofiel in hun buurt woont.” Voorts meldt hij dat De Telegraaf een ‘smerige bende van corrupte criminelen’ alsmede ‘een walgelijke club bedriegers’ is.

UPDATE, dinsdag 18 oktober, 12.23 uur – Micha Kat laat weten dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. Volgens hem is de aanklacht onzin. “Ik ga gehakt maken van De Telegraaf,” klinkt het strijdlustig vanuit Laos.
UPDATE, maandag 31 oktober, 11.33 uur – Op het moment van de doodsbedreiging zaten de kinderen van Mos niet bij hem in de auto. Wat hij bedoelde: hij zit vaak met de kinderen in de auto en toen hij op die plek met de dood werd bedreigd, overschreed Kat een grens.

Onderwerpen