Spring naar de content

Uitstekelbaars = irritandpasta

Ergert u zich ook zo aan dat taalkundige gedrocht dat iedere avond halverwege De Wereld Draait Door voorbijkomt? Voskuils ‘verdomd mieters’ mocht dan een bijvoeglijk schot in de roos zijn; met ‘uitstekelbaars’ slaat DWDD dit seizoen volledig de plank mis. “Uitstekelbaars is een te geforceerde, te guitige woordconstructie die bovendien niet in een behoefte voorziet.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Op de twittertimeline #uitstekelbaars stroomt de kritiek op het linguistische hoogstandje van jakhals Erik Dijkstra gestaag door. Het stompzinnige neologisme zou zelfs mensen weerhouden van kijken.

Bij Onze Taal snappen ze dat wel. Toen Jiskefets ‘lullo’ (dat wél werkte) in opkomst was, schreef NRC-journalist Henk van Gelder over modewoorden. Daarin formuleert hij de volgende vereisten voor een succesvolle gevleugelde uitspraak: herhaling (check), herkenbaarheid (check) en spontaniteit. En bij dat laatste gaat het mis. Van Gelder: “Het lijkt mij een te geforceerde, te guitige woordconstructie die bovendien niet in een behoefte voorziet. Want dat is wel een voorwaarde: een nieuw woord moet een rake omschrijving zijn van iets dat wel bestaat, maar waar nog geen woord voor is.”

Uitstekelbaars is overigens niet de enige taalflop bij de VARA, meent Van Gelder: “Een ander nieuw monstrum is het door hen gelanceerde ‘verschillig’ dat net als ‘uitstekelbaars’ veel te veel naar geknutsel riekt.”

(Scroll naar 4.14 minuten voor het fragment.)
<object width=”470″ height=”270″><param name=”flashvars” value=”config=http://media.vara.nl/player/config_extern.xml.php?mediaid=73520″ /><param name=”movie” value=”http://media.vara.nl/player/player.swf” /><param name=”allowscriptaccess” value=”always” />    <embed src=”http://media.vara.nl/player/player.swf” flashvars=”config=http://media.vara.nl/player/config_extern.xml.php?mediaid=73520″ width=”470″ height=”270″ type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always”></embed></object>