Spring naar de content

Pizzabakker Cain: ‘9-9-9-plan komt niet van computerspelletje’

Herman Cain wekte vorige week al verbazing door opeens koploper in de race om de Republikeinse nominatie te worden. Nog vreemder is hoe hij dat werd: zijn 9-9-9-plan is een even absurde als doeltreffende boodschap. De pizzabakker/politicus antwoordt op elke vraag in elk debat onvermoeibaar: mijn 9-9-9-plan gaat de economie hervormen en het land redden. Reden genoeg voor journalisten om de oorsprong van dat simplistische plan eens te onderzoeken. De Huffington Post deed daarin wel een heel bijzondere ontdekking: de belastingtarieven die Cain voorstelt blijken precies dezelfde als in het computerspelletje SimCity 4.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

SimCity is een simulatiespel waarin spelers hun ideale stad kunnen bouwen. Wegen en vliegvelden moeten worden aangelegd en wijken moeten worden gebouwd. Om dit alles te bekostigen werkt het spel met een eenvoudig belastingssysteem. Over alles betalen de fictieve bewoners een belastingpercentage van [[popup file=”2011-10/schermafbeelding-2011-10-18-om-14.25.47_1.png” description=”9 procent” alt=” ” align=”inline” ]]. Een van de makers van het spel legt uit waarom: “Onze gamedesigners dachten destijds dat met een eenvoudig belastingsysteem de spelers meer aandacht konden besteden aan het bouwen van hun steden en het verdedigen tegen aanvallen van reuzenhagedissen, in plaats van bedolven worden onder enorm complexe financiële systemen.”

Herman Cain is natuurlijk niet blij met de beschuldigingen van plagiaat. Toen een verslaggever hem vroeg naar de relatie tussen het spel en zijn plan antwoordde hij gepikeerd: “Het 9-9-9-plan is een origineel idee, en tegen de mensen die zeggen dat het gebaseerd is op een computerspel zeg ik: dat is een leugen.”

Ondertussen probeert gameontwikkelaar Electronic Arts ook een slaatje te slaan uit de ophef rondom het 9-9-9-plan. Het bedrijf dat de SimCity spellen ontwikkeld biedt het spel tijdelijk aan met tien dollar korting. Online kost SimCity nu dus nog maar, inderdaad, $9,99. Bovendien maakten ze een leuk parodiefilmpje waarin ze Cain, maar ook president Obama, Rick Perry en Mitt Romney uitbeelden als characters in het spel.

Onderwerpen