Spring naar de content

Neelie Kroes-biografen rollend over straat

Zegt de ene Neelie-biograaf tegen de andere: “Wat een doorzichtige poging om in het gevlij te komen bij Kroes.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Stan de Jong en Koen Voskuil, die eerder deze maand hun Neelie-biografie presenteerden, werden vorige week vrijdag onaangenaam verrast toen ze Het Financieele Dagblad onder ogen kregen. Collega-journalist Alies Pegtel – nota bene een oud-collega van Stan de Jong bij HP/De Tijd – doopte haar pen in het zuur alvorens ze schreef dat het De Jong en Voskuil niet was gelukt Kroes’ succes te verklaren. “Geen wonder,” schreef Pegtel. “Als je ziet dat ze vooral bij andere mannen te rade gingen.”

En: “Van Hans Wiegel tot Ruud Lubbers en Bram Peper, niet gehinderd door bescheidenheid en wie weet met een tikje jaloezie, doen zij hun zegje. Erkennen van vrouwelijke politieke kwaliteiten valt hen zwaar. Als iets opvalt, dan is het dat Kroes op seksistische wijze de maat wordt genomen. ‘Gewiekst ’, ‘berekenend’, ‘flirterig’, geen negatief vrouwelijk stereotype blijft haar bespaard. Onbedoeld schetsen de oud- politici in dit boek eerder een beeld van hun eigen conservatieve denkwereld, dan dat zij iets wezenlijks vertellen over hun nog altijd actieve generatiegenote.”

Pegtel [[popup file=”2011-10/schermafbeelding-2011-10-27-om-17.28.22.png” description=”sluit af” alt=” ” align=”inline” ]] met een veer in het achterste van Kroes: “Dat Kroes zich door zo veel mannelijk chauvinisme niet uit het veld heeft laten slaan, tekent haar bewonderenswaardige doorzettingsvermogen en veerkracht. Zij heeft er in Brussel vast profijt van. Een vrouw die zich zo decennialang staande wist te houden, krijgt ook Microsoft-ceo Steve Ballmer op de knieën.”

Drie dagen later sloegen De Jong en Voskuil terug in dezelfde brievenrubriek. Pegtel praat met gespleten tong, beweren de twee: “Wat niet in de brief staat vermeld en waarvan de FD-lezer dus onwetend blijft, is dat Pegtel zelf aan een biografie over Kroes werkt, in opdracht van de Erasmus Universiteit. Diverse malen is Pegtel bij ons te rade gegaan over bronnen en dergelijke, niet nalatend lof te uiten voor ondermeer onze ‘uitputtende research’. Interessanter nog is dat Pegtel in de correspondentie een totaal ander beeld van Kroes schetst dan zij in haar ingezonden stuk doet voorkomen. De smakelijke details laten wij hier maar beter onvermeld.”

De biografen nemen de seksisme-beschuldiging Pegtel, die ze smalend aspirant-biografe noemen, hoog op. “In het boek Neelie Kroes. Hoe een Rotterdams meisje de machtigste vrouw van Europa werd komen niet alleen mannen aan het woord, maar ook studievriendinnen, vrouwelijke politici, feministen als Greetje den Ouden-Dekkers en oud-Opzij-hoofdredactrice Cisca Dresselhuys, die men toch moeilijk seksisme kan verwijten. Door de ‘vrouwenkaart’ te spelen doet aspirant-biografe Pegtel een wel heel doorzichtige poging bij mevrouw Kroes in het gevlij te komen. Benieuwd of Nikkelen Neelie daar intuint.” Hun brief leest u [[popup file=”2011-10/schermafbeelding-2011-10-27-om-17.28.45.png” description=”hier” align=”inline” ]].

Onderwerpen