Spring naar de content

Vergeet Mauro, intussen dreigt de slagboom open te worden gezet voor individuen met een aanzienlijk lager aaibaarheidsgehalte

Het hele land is al weken in rep en roer over ‘de zaak Mauro’, een kwestie die het CDA inmiddels tot een veredelde splinterpartij heeft doen reduceren. Toch zal zelfs de meest argwanende PVV’er inzien dat Nederland zich aan ‘het individu’ Mauro Manuel geen buil kan vallen. Lieve jongen, welgemanierd en ambitieus; die krijgt straks een keurige baan, een leuke vrouw en dito kindertjes. Ondertussen dreigt in een ander deel van Europa de slagboom open te worden gezet voor individuen met een aanzienlijk lager aaibaarheidsgehalte. Maar een maatschappelijk debat daarover: ho maar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Albanië, Kosovo, Macedonië, Montenegro, Bosnië-Herzegowina, Servië; allemaal staan ze te trappelen om EU-lid te worden. Bulgarije is dat al. Het wil nu ook graag Schengenland worden. De Bulgaren kunnen dan ongecontroleerd naar de overige EU-landen reizen. De hele EU is voor, behalve Finland en… Nederland. De corruptie in Bulgarije is volgens ons land simpelweg nog te groot. Nu is de Bulgaarse regering boos, en oh toeval: Mark Rutte kreeg vorige week te horen dat hij niet welkom is in Sofia voor een voorgenomen staatsbezoek. Officiële reden: de Bulgaren hebben het ‘te druk’ om de Nederlandse premier te ontvangen.

De gemiddelde Bulgaar/Roemeen/Albanees is ongetwijfeld een vriendelijke, hardwerkende burger. Toch kan beter een paar jaar te lang dan te kort worden gewacht met het volledig openen van de EU-grenzen voor inwoners van die landen. Crimewatchers constateren dat er nu al veel Balkan-criminelen in de EU-landen actief zijn, onder meer in de vrouwen- en drugshandel. Zoals Bibob-expert en ex-Wallenmanager Freek Salm het in HP/De Tijd verwoordde: “Laat een land als Albanië alsjeblieft nóóit EU-lid worden. Dat Bulgarije en Roemenië erbij zitten, is al erg genoeg. Onder- en bovenwereld lopen in die landen naadloos in elkaar over.”

Nu gaat het dus heel erg over het individu Mauro. Dat is logisch en nuttig; zo ontstaat er zicht op de bestaande regels, en kan er worden gediscussieerd over de wenselijkheid van een versoepeling van die regels. Maar de groep ‘Mauro’s’ is beperkt van omvang. Er is een bigger picture: de steeds verdere uitbreiding van de EU, zonder dat de Europese burger daar voor of tegen heeft kunnen stemmen.

Voorspelling: ‘Henk en Ingrid’ weten over een paar maanden al niet meer wie Mauro Manuel is. Wel zullen ze over een aantal jaar briesen dat ‘we’ landen als Bulgarije en Albanië ‘natuurlijk nóóit tot de EU, laat staan tot de Schengenzone hadden moeten toelaten’. De dan 95-jarige Frits Bolkestein zal dan in Buitenhof zeggen dat hij destijds al had gewaarschuwd dat het allemaal veel en veel te snel ging.

Onderwerpen