Spring naar de content

AKO Literatuurprijs katapulteert Marente de Moor naar de top

De winnares van de AKO Literatuurprijs prijkt nu ook bovenaan op de wekelijkse fictielijst. Marente de Moor treedt met de prijs voor haar roman De Nederlandse maagd eindelijk uit de gehate schaduw van haar moeder, schrijfster Margriet de Moor. De tweede roman van de voormalig HP/De Tijd-redacteur gaat over de amoureuze relatie tussen een 18-jarige schermster en haar Duitse leermeester. De Nederlandse maagd werd september vorig jaar al gepubliceerd, maar komt nu pas binnen op de lijst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De plotselinge aandacht voor het boek van De Moor zorgt ervoor dat Bonita Avenue van Peter Buwalda na drie weken zijn koploperspositie moet inruilen voor de tweede plek. Ook Esther Verhoef zakt in de lijst, Déjà vu gaat van twee naar vijf. Stabiele nummers drie en vier zijn respectievelijk Anna Enquist met De verdovers en good old John Grisham met Het proces.

In de nonfictie toptien is een opmerkelijke trend gaande. Achter de voorlopig onverslaanbare biografie van Apple-topman Steve Jobs prijken maar liefst vier Bekende Nederlanders op de lijst. De gebundelde columns van Youp van ‘t Hek, Wie verstaat er kips?, staat op drie, vlak voor Raoul Heertjes Mark Rutte is lesbisch. Nieuw in de lijst is nog een bundeling van columns, ditmaal van de hand van Linda de Mol. LINDA.DE COLUMNS komt binnen op de vijfde stek. De vierde BN’er in de lijst is sportjournalist en perschef van het Nederlands elftal Kees Jansma. Zijn biografie KEES is terug te vinden op nummer negen. Wie heeft schrijvers nodig als er ook tv-sterren zijn?