Spring naar de content

Onderzoek naar de neuro? Prima idee. Maar dan wel door een objectieve partij graag

Van Neelie Kroes mogen we het er niet eens over hébben: de neuro. Alleen al de suggestie dat er een kopgroep van sterke (noordelijke) eurolanden met een eigen munt zou kunnen komen is gevaarlijk, aldus onze eurocommissaris. Een verbazingwekkend autistische opstelling voor een politica als Kroes. Door de wol geverfd als ze is, zou ze moeten weten dat:
A. de neuro onherroepelijk een discussie-item zou worden.
B. je het anno 2011 niet meer kunt maken om andere mensen met enige opleiding te verbieden om wat dan óók te bespreken – daar zijn in het verleden slechte ervaringen mee opgedaan. Dat de neuro een trending topic is, is bovendien volkomen terecht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Gisteravond zagen we beelden van een Griekse oppositieleider en een Griekse vakbondsman in het Journaal. Ze oreerden dat ze geen nieuwe bezuiningingen meer zullen accepteren. Ook niet van de in de neurolanden (ondanks Kroes’ verbod noemen we landen als Nederland en Duitsland toch maar even zo) bejubelde nieuwe Griekse minister-president Lucas Papademos. Met die Grieken zijn we dus nog lang niet klaar. En of de om zijn onkreukbaarheid geroemde Mario Monti in Italië wonderen zal kunnen verrichten, staat ook nog lang niet vast.

Misschien is de neuro inderdáád een onzalig idee, maar mogen wij als neuro-ingezetenen alsjeblieft weten wat het ons gaat kosten om probleemlanden als Italië en Griekenland in hun sop te laten gaarkoken en zo’n gezonde kopgroep te vormen? Nee dus, stelt oud-VVD-minister Kroes. Patrick van Schie, hoofd van het wetenschappelijk bureau van Kroes’ partij, is gelukkig een stuk liberaler. Hij vindt dat zo’n neuro-scenario gewoon bespreekbaar moet zijn.

Wat de consequenties van de neuro zijn, laat Geert Wilders nu uitrekenen door een Engels bureau dat bekend staat als eurosceptisch. Daarmee zijn de resultaten van dat onderzoek al bij voorbaat verdacht.

Is de vraag daarmee minder relevant geworden? Uiteraard niet. De roep om onderzoek naar de mogelijkheid van een neurozonde (solo gaan en de gulden herintroduceren, hetgeen Wilders eveneens laat onderzoeken, is voor een klein land als Nederland natuurlijk geen optie) zou ook zonder het PVV-initiatief steeds luider zijn geworden.

Nu de geest uit de fles is, zit er voor de regering maar één ding op: een objectief onderzoek laten doen naar de neuro. Daar heeft de belastingbetaler, die hoe dan ook zal moeten dokken voor de grenzenloze naïviteit van onze politici in de jaren negentig, gewoon recht op.