Spring naar de content

Nederlaag voor Obama: pizza en patat blijven in Amerikaanse schoolkantine

De kantines in Amerikaanse scholen zullen leerlingen voorlopig pizza’s en friet blijven voorschotelen. Het ministerie van Landbouw besloot vorig jaar dat het eens afgelopen moest zijn met de ongezonde snacks die de Amerikaanse scholieren als middagmaaltijd voorgeschoteld kregen. Groente en fruit moesten voortaan niet alleen op de pizza of tussen de hamburger gevonden worden. Nu dreigt het Amerikaanse Congres voor een wetsvoorstel te stemmen die stelt dat patat en pizza in het nationale lunchprogramma moeten blijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Als voornaamste reden voor het wetsvoorstel worden de hoge kosten van groente en fruit opgevoerd. Het voorstel van het ministerie zou de kosten per scholier per dag met vijftig cent verhogen. In het wetsvoorstel werd daarom bepaald dat geconcentreerde tomatensaus voortaan ook als groente zou tellen, waardoor pizza’s volgens de richtlijnen ook gezond genoeg zijn.

De stemming geldt als een overwinning voor Obama’s politieke tegenstanders en lobbyisten van de aardappel- en fastfoodindustrie. Zij oefenden vooral druk uit op de parlementsleden uit aardappelproducerende staten in het Midwesten. Het schrappen van patat uit het lunchaanbod zou een enorme strop voor de aardappelindustrie betekenen. Ook voor fastfoodketens blijven de deuren naar een enorme markt aan potentiële consumenten open. Door sponsordeals en donaties kunnen bedrijven als PizzaHut, KFC en McDonalds hun maaltijden blijven aanbieden binnen de muren van de scholen.

De nederlaag is vooral voor het presidentiële echtpaar gevoelig. Zij hebben zich sinds 2008 persoonlijk ingezet voor de strijd tegen overgewicht bij de Amerikaanse jeugd. Michelle Obama lanceerde verschillende campagnes om de jongeren gezonder te laten eten en meer te laten bewegen.