Nederland nog steeds verzot op thrillers
Met de feestdagen in zicht is de Nederlandse consument naarstig op zoek naar een ideaal Sinterklaas- of kerstcadeau. Traditioneel vinden boeken gretig aftrek, de kerstvakantie is bij uitstek een periode om eindelijk eens aan een goed boek te gaan. De voorkeur van het Nederlandse publiek is evident want thrillers overheersen de fictie toptien. Maar liefst zes titels (Het proces, De provocatie, Déjà vu, Val dood, Het stille meisje) in de ranglijst vallen onder die noemer, met als voorlopige koploper het nieuwe boek van Saskia Noort, Koorts.
De twee nieuwe thrillers in de lijst zijn beide van buitenlandse makelij. De Amerikaanse bestsellerauteur David Baldacci levert met De provocatie alweer zijn 23e boek aan en komt binnen op de vijfde plek. Het plot is typisch Baldacci: een onbeduidende moord op het platteland wordt een gecompliceerde zaak als blijkt dat de slachtoffers een militair en een vrouw met connecties met het Pentagon zijn.
Een andere oude bekende in de lijst is de Zweedse advocaat en misdaadauteur Jens Lapidus. Zijn Val dood is het derde deel van een drieluik over de Stockholmse onderwereld. Net als in de eerdere delen Snel Geld en Bloedlink komen de hoofdpersonen in contact met drugs, en daarmee met de georganiseerde misdaad in de Zweedse hoofdstad.
Overigens zijn het niet alleen de spannende boeken die het goed doen in de boekhandel. Non-fictie is met enkele sterke titels stevig vertegenwoordigd in de bestsellerlijst. Nog steeds is de biografie van Apple-topman Steve Jobs ongekend populair.
Nieuw in de non-fictie toptien is Logboek van een onbarmhartig jaar van Connie Palmen. Met dit boek schreef ze de rouw om de vorig jaar overleden politicus Hans van Mierlo van zich af. Palmens dagboek kwam vooral in de publiciteit door de expliciete wijze waarop ze haar gemis op seksueel gebied beschreef.