Spring naar de content

Hillary Clinton begrijpt de kunst van het spiegelen

Het lijkt wel of Hillary Clinton en de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi voorafgaand aan hun dineetje van gisteren als twee onafscheidelijke boezemvriendinnen hebben afgesproken om dezelfde kleren aan te trekken. “Wat dacht je van een witte jas met iets zwarts eronder? En doe jij dan ook je haar strak in een staart?”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De gelijkenis tussen de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, die op driedaags staatsbezoek is in Myanmar (of Birma, zo u wilt), en Suu Kyi was opzienbarend. Vandaag ontmoetten ze elkaar voor de tweede keer, en toeval of niet: Clinton en de Birmese oppositieleidster droegen beiden iets blauwigs.

Volgens personal styliste Carina van der Kloet, die veel ervaring heeft met het kleden van personen in het hogere segment, zijn de outfits van Clinton en See Kyi duidelijk op elkaar afgestemd. “Opmerkelijk is dat Hillary Clinton met haar kleding heel erg in de Aziatische sfeer is gaan zitten. Daarmee laat ze zien: we hebben iets gemeenschappelijks. Als gesprekspartners op elkaar lijken, komen ze sneller tot de essentie. Anders moet je elkaar eerst nog heel erg aftasten.”

Het is de welbekende kunst van het spiegelen. En die kunst heeft (de styliste van) Clinton maar al te goed onder de knie. Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Clinton lijken elkaar feilloos aan te voelen, zie hier en hier en.. hier. De laatste foto is genomen tijdens de Libië-top van de NAVO in april van dit jaar. Daar verklaarde Clinton tegenover de pers:  “We hebben niet gesproken over de kleur van onze jassen, maar grote geesten denken hetzelfde.”

Volgens Carina van der Kloet zit het net even iets anders: “Op een hoog niveau wordt de kledingkeuze door het pr-team en de stylisten tot op de puntjes besproken. Vooral als er pers aanwezig is, wordt niets aan het toeval overgelaten.”