Spring naar de content

Kom maar op met die hernieuwde dienstplicht

Liesbeth Wytzes heeft helemaal gelijk met haar pleidooi voor de terugkeer van de dienstplicht. Maar waarom heeft ze het alleen maar over mannen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Al jaren heeft men het over de herinvoering van (een variant op) de dienstplicht voor de Nederlandse jeugd, en dan met name voor schoolverlaters. Eigenlijk gaat het niet om herinvoeren, maar om het onopschorten van het Koninklijk Besluit waarmee de opkomstplicht tijdelijk in de koelkast is gezet. De Kaderwet Dienstplicht bestaat immers nog steeds en de opschorting kan zo weer beëindigd worden. 

Hans van Baalen (2004) en Dick Berlijn (2008) gingen haar voor; deze week is het de beurt aan Elsevierblogger Liesbeth Wytzes om de discussie maar weer eens aan te zwengelen. De aanleiding? Een uitzending van Pauw & Witteman waarin de Antilliaanse documentairemaker Wensly Fransisco uit de doeken doet hoe hij tot een beter leven is gekomen na zijn tijd in het leger.

Wytzes’ conclusie: “Stoute jongetjes leren er manieren, discipline en hard werken. En ze hebben iets te doen, altijd beter dan omhangen en je bezighouden met semicriminele zaakjes. De meeste andere jongens vinden het heel erg leuk om soldaatje te spelen, dus die doe je er ook een plezier mee. Ze kunnen er alleen maar van leren, desnoods om zich aan te passen.”

Maar waarom heeft mevrouw Wytzes het alleen over jongens? Voor meiden kan het ook geen kwaad om wat te leren over discipline en maatschappelijk nut. Een vriendin die vrijwillig bij het leger is gegaan, vertelt er regelmatig in geuren en kleuren over. Zij heeft niets dan lof. En hoewel het toch al vijftien jaar achter haar ligt, kan ze nog steeds goed opdrukken en wint ze altijd met paintball. Ook van de mannen. 

Een jaar verplichte bijdrage maakt dat je meer respect krijgt voor de maatschappij. Daarnaast biedt zo’n dienstjaar een basiszekerheid: wat je daarna doet, moet je zelf uitzoeken, maar je kunt in ieder geval íets. Bovendien levert het fysieke voordelen op (jongeren raken afgetraind in een tijd waarin de helft van de bevolking gebukt gaat onder overgewicht) en daarnaast kan wat extra aanwas van werkvolk geen kwaad met de vergrijzing in het verschiet.

Kom maar op dus, met die hernieuwde dienstplicht.

En voor degenen die écht niet willen, niet kunnen, of een duidelijk ander doel in hun leven hebben: geen enkel probleem. Net als eerder zullen er genoeg mogelijkheden zijn om de opkomstplicht te ontduiken. Zowel voor mannen áls voor vrouwen.