Prostituees stoten Steve Jobs van de troon
Lange tijd was Steve Jobs onaantastbaar. Althans, zijn biografie. Het levensverhaal van de geestelijk vader van de iPhone werd wereldwijd stukgelezen. Wekenlang stond het werk van Walter Isaacson soeverein aan kop in de boekenranglijsten, ook in Nederland. Totdat twee oude dames van de Amsterdamse Wallen ten tonele kwamen. De razendpopulaire documentaire over de gezusters Fokkens, vertoond op het IDFA, deed nieuw licht schijnen op hun eerder uitgebrachte memoires. Derhalve is Ouwehoeren deze week de trotse nummer één in boekenland en streeft het zelfs de grote baas van Apple voorbij.
Het Amsterdamse documentairefestival is inmiddels al een week voorbij, maar de impact is nog steeds voelbaar. Dit geldt niet alleen voor de verkoopcijfers van het boek van de gezusters Fokkens, maar ook voor de internationale belangstelling voor de documentaire van Rob Schröder en Gabrielle Provaas. De rechten zouden al zijn verkocht aan omroepen in Zweden, Israël en België. Speculaties over een verkoop aan belangstellenden uit het Verenigd Koninkrijk zingen rond, net als een mogelijke deal met distributeurs uit het beloofde land, Amerika.
De troonbestijging van de zusjes is overigens de enige noemenswaardige verschuiving in boeklezend Nederland. Zowel de fictie – als non-fictielijst bleven vrijwel onveranderd. Met Koorts heeft Saskia Noort nog steeds de meest gelezen roman van dit moment in handen, op de voet gevolgd door Peter Buwalda’s Bonita Avenue.