Spring naar de content

De 600.000 mijl van Hillary Clinton

Nog één reisje, hooguit een retourtje New York, is Hillary Clinton verwijderd van een jubileum. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft namelijk sinds februari 2009 bijna 600.000 mijl gereisd. Elke maand doet de voormalige first lady maar liefst drie continenten aan. Gisteren was ze nog in Den Haag ter promotie van internetvrijheid, een week eerder dronk ze een kopje Birmese thee met oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

De website van Hillary’s ministerie houdt op een wereldkaart bij waar ze is geweest. Het is een indrukwekkende verzameling aan reisjes. Naast de ‘traditionele staatsbezoeken’ aan Londen, Parijs, Tokio, Brussel, Moskou, Beijing, Berlijn en buurlanden Mexico en Canada vloog Hillary regelmatig naar de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Ook bracht ze meerdere malen een bezoek aan het rampgebied in Haïti, waar manlief Bill overigens een fonds voor heeft opgericht.

Uit de bestemmingen is een duidelijke buitenlandstrategie van de regering Obama af te lezen. Zo worden herhaaldelijk de banden met Aziatische landen aangehaald en ook Zuid-Amerika en de landen rond de Stille Oceaan kunnen vaak rekenen op een bezoek. Daarnaast is Clinton regelmatig te gast bij wereldleiders in het Midden-Oosten. In 2009 had ze nog een onderonsje met de dit jaar weggejaagde Hosni Mubarak. Afgelopen oktober sprak ze met de nieuwe leiders in Libië.

Het paspoort van ‘s werelds belangrijkste diplomate telt ondertussen ook een fraaie verzameling exotische stempels. Clinton heeft in drie jaar tijd namelijk voeten op de grond gehad in onder andere Groenland, Trinidad & Tobago, Estland, Ecuador, Azerbeidzjan, Kosovo, Papoea-Nieuw-Guinea, Kirgizië, Tanzania, Jemen, Oezbekistan, Zambia, Guatemala, Litouwen, Malta en Tadzjikistan.

Naast het flitsbezoek aan Den Haag gisteren was ze eenmaal eerder voor een werkbezoek in Nederland: op 31 maart 2009 bezocht ze de Afghanistan-conventie in de hofstad.