Spring naar de content

Het ontbrekende succes van de nieuwe Connie Palmen

Met Logboek van een onbarmhartig jaar staat Connie Palmen na lange tijd weer in de boeken toptien. Ternauwernood, dat wel, want het Nederlandse lezerspubliek loopt  er nauwelijks warm voor. Dat is opmerkelijk, want Palmen beschrijft in geur en kleur het (lichamelijke) gemis van haar overleden echtgenoot, politicus Hans van Mierlo.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Logboek is geen roman, maar een verslag over de manier waarop de schrijfster het overlijden van haar man verwerkt. Het onderwerp is geen unicum voor Palmen, in 1995 verscheen haar bestseller I.M. over haar liefdesrelatie met de kort daarvoor overleden meesterinterviewer Ischa Meijer. Dat boek werd commercieel een groot succes en bedolven onder literatuurprijzen. Dat succes  lijkt niet weggelegd voor Logboek. Het boek bungelt al weken onderaan de boekenranglijst.

Ook Adriaan van Dis’ ode aan Parijs blijkt geen bestseller te zijn. Stadsliefde is deze week voor de tweede week op rij hekkensluiter in de categorie non-fictie.

De vliegenvanger van de mysterieuze Ravelli leek kort na publicatie op weg naar een bestsellerstatus. Tegen alle verwachtingen in verdween het boek met stille trom al na enkele weken uit de toptien. Net zo onverwacht maakt Ravelli deze week haar terugkeer. De roman die gebaseerd is op de dagboeken van een oude monnik en korte metten maakt met de Rooms-Katholieke kerk, komt terug op de zesde plek.

De topdrie kent bij de fictie dezelfde namen als vorige week. De thriller Koorts van Saskia Noort doet het iets beter dan Bonita Avenue van Peter Buwalda en De Nederlandse maagd van Marente de Moor. In de nonfictie voert Ouwehoeren van de zusjes Fokkens wederom de lijst aan, net voor Steve Jobs, een biografie van Walter Isaacson en Dit wordt jouw jaar van Ben Tiggelaar.