Spring naar de content

El Fassed (GroenLinks): het ontbreekt Hillen aan moraal

GroenLinks- Kamerlid Arjan El Fassed haalt vanmiddag hard uit naar Defensieminister Hans Hillen (CDA) in een artikel op opiniewebsite De Jaap. Vanwege de bezuinigingen heeft Nederland veel Defensiematerieel in de etalage staan en praat nu met Indonesië over de verkoop van tanks. El Fassed is tegen: “Met het signaal dat dit kabinet geeft, is het duidelijk dat het belangrijke adviezen als het gaat om mensenrechten wegwuift.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Het track-record van de Indonesiërs is niet goed als het op mensenrechten aankomt. Vorig jaar overleed de Molukse activist Yusuf Sapakoly in zijn cel omdat  de Indonesische autoriteiten hem medische hulp ontzegden. De politieke realiteit is echter dat Hillen van zijn tanks af moet. “Ik heb in dezen dus geen moraal” zei de bewindsman letterlijk tijdens een debat. Een tendens die ook in Duitsland zichtbaar. Bundeskanzler Angela Merkel wil dat de Europese regelgeving voor de wapenexport wordt versoepeld. 

Nederland heeft eerder pantserwagens verkocht aan landen als Egypte en Bahrein. Pijnlijk, omdat deze tijdens de protesten in het kader van de Arabische Lente zijn ingezet tegen de burgerbevolking. Ook leverde Nederland tank-onderdelen aan Saoedie-Arabië.

Enfin, El Fassed is tegen de verkoop van de tanks aan Indonesië. Zijn betoog leest u hier. “Dat schaadt niet alleen onze reputatie en geloofwaardigheid, maar hierdoor laten we ook de mensen die streven naar vrijheid en democratie in de kou staan.”