Spring naar de content

Republikeinen en homo’s: geen gelukkig huwelijk

Een meerderheid van de Amerikanen is tegen een wettelijke echtverbintenis van homo’s. Toch zijn verschillende Republikeinse presidentskandidaten recentelijk in opspraak gekomen vanwege hun uitspraken over homo’s. Van Rick Perry’s breeduit geparodieerde reclamespotje en Mitt Romney’s ongemakkelijke gesprek met een oorlogsveteraan tot het uitjouwen van een homosoldaat tijdens een livedebat, het homo-onderwerp zorgt voor veel hoofdbrekens en pijnlijke blunders.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Vorige week was de voormalig koploper van de verkiezingscampagne, Texaan Rick Perry, het middelpunt van kritiek. In zijn reclamespotje Strong verklaart hij dat er “iets mis is in Amerika als soldaten in het openbaar homoseksueel kunnen zijn.” Het filmpje is ondertussen al miljoenen keren bekeken en wordt door een overgrote meerderheid als “niet leuk” bestempeld.

Nog funester voor de reputatie van Perry zijn de talloze parodieën op het spotje. In het ene filmpje heeft men af en toe een woord vervangen door gay (‘I’m not ashamed I’m gay’), in een andere verklaart een atheïst dat hij zich schaamt voor Rick Perry. Vooral de jas is een geliefd onderwerp van de parodieën. Die heeft namelijk wel erg veel weg van de jas die acteur Heath Ledger droeg als homoseksuele cowboy in de film Brokeback Mountain.

Tijdens een campagnestop dit weekend in de staat New Hampshire schoof Romney aan bij een oorlogsveteraan.  Hij kon niet vermoeden dat hij weldra in een pittige discussie terecht zou komen. Romney zag de veteranenpet van de 63-jarige Bob Geran, zei verrukt “Vietnam veteraan!” en ging naast hem zitten. De homoseksuele Geran had geen zin in small talk en besloot de politicus al snel recht op de man af te vragen: “Ja of nee, wilt u het wettelijke homohuwelijk in New Hampshire afschaffen?” Romney’s antwoord was duidelijk: “Ja, en ik ben bang dat we hierop van mening verschillen.”

De conversatie werd grilliger toen een medewerker Romney uit de netelige situatie wilde redden, waarop de veteraan opmerkte dat hij blijkbaar een gevoelige snaar had geraakt. Wat volgde was een heen-en-weer van snedige opmerkingen. Romney: “U vroeg ja of nee en ik gaf antwoord op je vraag.” Garon: “Ik waardeer uw antwoord. Ik heb vandaag iets geleerd. Als je een man recht aankijkt zie je de waarheid. En weet u…ik wens u veel succes. U zult het nodig hebben.” “Daar heb je gelijk in,” zei Romney terwijl hij opstond en wegliep.

Veteraan Garon werd direct daarna door de aanwezige pers overspoeld met vragen. “Ik zou nooit op Romney stemmen en weet je waarom? Ik keek hem recht in de ogen en weet nu zeker dat ik hem niet kon vertrouwen.” Voorlopig gaat zijn stem naar kandidaat Ron Paul.

Al vroeg in de verkiezingsrace kwam kandidaat Rick Santorum (fervent anti-homo) in opspraak toen hij deed alsof zijn neus bloedde vlak nadat het Republikeinse publiek een homoseksuele soldaat in een filmpje had uitgejouwd. Kandidate Michele Bachmann, wiens echtgenoot een therapiecentrum leidt waarin homo’s genezen worden van hun seksualiteit, heeft eerder al eens verklaard dat homoseksualiteit een uiting is van een “dysfunctionele identiteitsstoornis”.