Spring naar de content

De populairste zoektermen van 2011

In de donkere dagen van december kijkt de wereld massaal terug op 2011. HP/De Tijd kroonde Emile Roemer tot Nederlander van het jaar, Time bejubelde ‘de demonstrant’. Maar misschien de meest democratische ranglijsten komen van Google, die elk jaar de populairste zoekopdrachten op een rijtje zet. Afgaande op het zoekgedrag van de internettende Nederlander is realityster en playboypoes Britt Dekker dé persoon van het jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

In Google’s Zeitgeist wordt per land (en zelfs per provincie) bijgehouden welke zoektermen populair zijn. Wat Nederland betreft komt Britt Dekker daarbij als winnaar uit de bus. Zij is de snelst stijgende persoon en daarom het meest trending. Daarmee laat de blonde Purmerendse de dit jaar overleden Ryan Dunn, een van de castleden van de Jackass-films, achter zich. Zangeres Adele staat op plek drie, mede door haar vele noteringen in de traditionele muziekranglijsten zoals de Top2000 van Radio 2 en Q Music top 1000.

De lijst laat ook zien dat Hollanders de zoekmachine vaak gebruiken om roddels en entertainmentnieuws te checken. Het gerucht dat tieneridool Justin Bieber kaal zou zijn leverde direct een enorme piek op in de zoekterm “Justin Bieber kaal”. Daarnaast is 2011 het jaar van “Kardashian divorce”, de bruiloft van Kate Middleton en prins William en de naaktfoto’s van actrice Scarlett Johansson.

Google blijkt ook een handig middel om de nieuwste technische snufjes te leren begrijpen. “Wat is wordfeud”, “Wat is Whatsapp” en “Wat zijn applicaties” zijn de belangrijkste zoektermen die beginnen met “wat”. Bij de vraag “Hoe werkt?” duiken programma’s als Spotnet, Whatsapp en iCloud het vaakst op.

Zoekresultaten geven ook een goed beeld van het politieke landschap. Zo wordt de PVV het vaakst ingetikt, vlak voor het CDA en de VVD. Van de oppositiepartijen leidt de PvdA de dans, voor SP. Van het kabinet is premier Rutte de meest gezochte bewindspersoon, voor Jan-Kees de Jager en Maxime Verhagen. Van de buitenlandse staatshoofden is Obama populair op internet, voor de Britse premier Cameron en de Italiaanse oud-premier Berlusconi. De zoekterm “occupy” werd het meest ingetikt in de provincie Groningen, terwijl Limburg massaal op “Mauro” zocht.