Bas Jacobs (1973)

wpk-admin 16 dec 2011 Economie

Is: Hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en oud-columnist van De Groene Amsterdammer.

Aantal Google-hits: Lastig precies vast te stellen; er zijn meer Bassen Jacobs. De combinatie ‘Bas Jacobs’ en ‘econoom’ levert 194.000 treffers op.

Pro: Jacobs is een zeer geëngageerd econoom. Hij maakt zich oprecht ernstige zorgen over de euro en de halfslachtige wijze waarop de Europese politici de munt telkens weer pogen te ‘redden’. “Ik ben diep teleurgesteld,” zei hij zaterdag bijvoorbeeld in de Volkskrant nadat hij de resultaten van de zoveelste ‘cruciale’ eurotop op zich had laten inwerken. En ook: “Ik kan bijna niet geloven dat ze hiermee komen.”

Contra: Dat de hoogleraar zo ‘teleurgesteld’ is en het eindresultaat ‘bijna niet kan geloven’, getuigt van een stevige dosis naïviteit – iets waarvan zijn collega Arjo Klamer hem vorige week ook al voorzichtig betichtte. Jacobs had kunnen weten dat de uitkomst door al die verschillende belangen onvermijdelijk een boterzacht compromis zou zijn.

Rapportcijfer: Een zesje. BG

Reageer op artikel:
Bas Jacobs (1973)
Sluiten