Spring naar de content

Amerikanen vinden massaal vuurwapen onder de kerstboom

Dit jaar geen iPad, Wii of flatscreen televisie onder de kerstboom, maar een Mossberg 500 of een Colt .45. De wapenverkoop in Amerika was nog nooit zo hoog als deze kerst. Uit cijfers van het National Instant Criminal Background Check System (NICS) blijkt dat meer dan anderhalf miljoen Amerikanen in december een wapenvergunning hebben aangevraagd. Volgens de FBI werd iets meer dan één procent van die aanvragen geweigerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Het aantal aangeschafte vuurwapens is daarmee net iets meer dan vorige maand, toen ook al een recordaantal werd verkocht. De drukste dag voor wapenverkopers was overigens op 25 november dit jaar. Toen, op Black Friday, traditioneel de dag na Thanksgiving waarop Amerikanen massaal kerstinkopen doen, kochten 130.000 Amerikanen een of meer wapens. Er lijkt dus een heuse wapenwedloop gaande in de Verenigde Staten.

De National Rifle Association (NRA), de grote en invloedrijke lobbygroep voor de wapenhandel, verklaart dat steeds meer Amerikanen een wapen aanschaffen om zichzelf te kunnen beschermen tegen inbrekers en straatrovers. “Amerikanen beseffen dat als ze worden aangevallen het tussen hen en de overvallers gaat,” aldus een woordvoerder van de NRA. Ook het verminderde vertrouwen in de daadkracht van de politie zorgt volgens de lobbyist voor een piek in de verkoopcijfers.

Tegenstanders van de NRA zijn bezorgd over de trend. Volgens woordvoerster Caroline Brewer van het Brady Campaign to Prevent Gun Violence zijn wapenbezitters onterecht bang dat President Obama en de Democraten het grondwettelijke recht op wapenbezit willen inperken. Bovendien zou het aantal Amerikanen met vuurwapens juist dalen volgens Brewer. De anti-wapengroep zegt dat de hogere verkoopcijfers vooral komen doordat diegenen die al wapens bezitten steeds meer shotguns en pistolen toevoegen aan hun arsenaal.

In een onderzoek van Gallup blijkt dat in 2011 het aantal Amerikanen met een wapen gestegen is van 41 procent naar 47 procent. Het wapenbezit is daarmee het hoogst sinds 1993, toen 45 procent van de Amerikanen een vuurwapen thuis had liggen. Van de politieke partijen hebben duidelijk meer Republikeinen een wapen in bezit dan hun tegenhangers. Zo’n 40 procent van de Democraten zegt over een wapen te beschikken, tegenover 55 procent van de Republikeinen.