Spring naar de content

Wat kan Christian Wulff leren van de schimmige villa-deals van Willem-Alexander & Gerd Leers?

De positie van de Duitse bondspresident Christian Wulff wankelt nu er vanuit de Duitse bevolking een roep om zijn aftreden komt. Aanleiding is de kwestie rondom een gekochte woning, waarbij hij niet eerlijk zou zijn geweest over geleend geld en journalisten vervolgens gechanteerd zou hebben om dit verhaal uit de pers te houden. Wulff is echter niet de eerste die ongunstig in het nieuws komt vanwege een gekochte woning. Ook in Nederland en België waren er publieke figuren die waarschijnlijk de koop van hun huis liever hadden teruggedraaid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Zo was er de toenmalige burgemeester van Maastricht Gerd Leers die in 2006 een vakantievilla in Bulgarije had gekocht. Het NRC Handelsblad bracht de zaak aan het licht met een artikel. Leers zou bij een conflict over de villa zijn publieke functie als burgemeester hebben gebruikt. Hij schakelde de Bulgaarse ambassadeur in Nederland in om het conflict op te lossen en hij ontmoette onder meer de premier van Bulgarije. Hierbij maakte Leers gebruik van zijn ambt als burgemeester, wat leidde tot belangenverstrengeling. Een onderzoek was het gevolg. Leers trad naar aanleiding van de kwestie af als burgemeester van Maastricht.

De Belgische ex-minister van Defensie Leo Delcroix moest in 1994 opstappen door onduidelijkheid rond de koop van een villa in Zuid-Frankrijk. Delcroix werd ervan verdacht de villa met zwart geld gekocht te hebben of zwartwerkers te hebben ingeschakeld bij de bouw. In eerste instantie ontkende hij het bezit van de woning om daarna te verklaren dat hij alleen medebezitter was in een timesharing-project. Naar eigen zeggen trad hij af om zich beter te kunnen verdedigen tegen de geuite beschuldigingen en om te voorkomen dat de regering hinder zou ondervinden van de zaak.

Ook aan de ideale vakantievilla van prins Willem-Alexander en prinses Maxima bleken meer haken en ogen te zitten dan verwacht. Het paar hoopte twee vliegen in een klap te slaan door hun privacy te zoeken in een Afrikaans land en tegelijkertijd te investeren in de arme bevolking door het bouwen van klaslokalen en watervoorzieningen. Er kwam kritiek uit de Tweede Kamer op de bouw van de woning. Corruptie en niet nagekomen beloftes aan de plaatselijke bevolking zetten het project in een kwaad daglicht. Willem-Alexander besloot de villa na voltooiing van de bouw in 2010 koop te zetten.

Dus Christian, je weet wat je te doen staat.

Onderwerpen