Spring naar de content

De omstreden Haagse imam Fawaz

De Haagse imam Fawaz mag een een ‘haatbaard’ zijn die huwelijken met kinderen goedkeurt, maar hij trekt moeiteloos duizenden gelovigen, zegt hij. Dat moeten Ahmed Marcouch, Tofik Dibi en al die andere ‘beroepsleugenaars’ hem maar eens nadoen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Hij staat bekend als een extremist. Als een, om in Wilderstermen te spreken, ‘haatbaard’, die samen met zijn aanhangers een gevaar vormt voor de Nederlandse rechtsstaat. Geregeld haalt de Syrische imam Fawaz Jneid met zijn opruiende uitspraken en tirades het nieuws. Zoals in 2004, toen hij de ‘criminele schoft’ Theo van Gogh vervloekte en Allah smeekte om de ‘onvruchtbare’ Ayaan Hirsi Ali kanker te bezorgen – zijn meest aangehaalde en bekendste verwensing. Verscheidene leden van de Hofstadgroep bezochten zijn As-Soennah-moskee in Den Haag. Ja, Fawaz is een van de meest spraakmakende en beruchte imams, ook wel ‘sjeiks’ genoemd, van Nederland. “Maar wel iemand met een minderheidsstandpunt,” benadrukte in 2008 Fouad Sidali, destijds voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN). Een loze bewering, vinden Fawaz en zijn aanhangers. Want werd dat ook niet gezegd over de salafisten en de Moslimbroederschap in Egypte? En kijk eens wat daar nu gebeurd is: ze hebben zeventig procent van de parlementszetels in handen.
Ook Fawaz’ ster is rijzende. De nieuwbouw van de As-Soennah-moskee, die eind december in gebruik werd genomen, biedt plaats aan ruim tweeduizend volgelingen – voornamelijk Marokkaanse moslims – en is voorzien van de allermodernste faciliteiten. Zo hangen er in de gebedsruimte voor vrouwen twee grote beamers, zodat ook zij de preken van Fawaz kunnen volgen. Fawaz (47) voelt zich duidelijk een koning in zijn grote gebedshuis. Ja, hij weet het, de ‘gematigden’ moeten hem niet. Maar dat is onzin, doceert hij. “Die zogenaamde gematigden keren uiteindelijk altijd naar ons terug.
Lees het gehele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen