Spring naar de content

Omdat het kan: plannen voor een Napoleon-pretpark

Iconisch voorstel van de Franse politicus Yves Jégo (UMP). De oud-minister maakt zich zorgen over het economisch klimaat van de République française en heeft daarom een plan bedacht: Napoleonland. Een pretpark 70 kilometer onder Parijs. Ter ere van de keizer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Jégo, inmiddels burgemeester van Montereau, wil een Napoleon-pretpark in zijn gemeente laten verrijzen. Het gaat 200 miljoen euro kosten en de bouw begint in 2014. Hij lanceerde het plan op zijn weblog. Het is dit jaar 200 jaar geleden dat Napoleon begon aan zijn mislukte veldtocht naar Moskou.

Het is de bedoeling dat de gasten onder meer kunnen skieën langs ‘de bevroren lichamen van soldaten en paarden in de Berezina’. Na Charles de Gaulle is Napoleon de bekendste Fransman in het buitenland. Volgens Jégo doet Frankrijk te weinig inzake het plezieren van de ‘miljoenen fans’ van de kleine keizer.

Het is een omstreden plan. In 2005 blokkeerde de Franse overheid een herdenking van Napoleons overwinning bij Austerlitz vanwege het invoeren van de slavernij op de Franse Antillen. Opmerkelijk genoeg is er geen Napoleon-museum in Frankrijk te vinden. Gelukkig voor de keizer zal er naast zijn tombe in het Hôtel des Invalides nu dus ook een pretpark ter ere van hem verrijzen.

Onderwerpen