Belastingaangifte problematisch voor positie Romney

joyce plakk 24 jan 2012 Politiek

Nog een domper voor Mitt Romney. Verloor hij in de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina al dik van ‘outsider’ Newt Gingrich, nu werpt het onderwerp belastingaangiften een nieuwe smet op zijn imago. Romney heeft, onder druk van Gingrich, zijn belastingaangiften over de jaren 2010 en 2011 bekend gemaakt en daaruit blijkt dat hij minder belasting heeft betaald dan de gemiddelde verdienende Amerikaan. Dit is koren op de molen voor Gingrich, die Romney er al eerder van betichtte te ver van de ‘gewone’ burger af te staan.

Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat Romney over 2010 nog geen 14 procent heeft afgedragen. Voor 2011 verwacht hij 15,4 procent aan de belasting te moeten betalen. Deze wordt grotendeels geheven op meerwaarden uit beleggingen. Hiervoor geldt een belastingtarief van 15 procent tegenover de gemiddelde 35 procent die over inkomens geheven wordt. Volgens schattingen heeft Romney een vermogen tussen de 190 en 250 miljoen dollar. Daarmee is hij de rijkste presidentskandidaat tot nu toe. Na Gingrich’ aanval op Romney, was de winst in South Carolina voor Gingrich.

Romney maakte zijn positie er in het laatste debat niet beter op, doordat hij geen duidelijk antwoord gaf en er zich stotterend uit probeerde te redden. Helaas voor hem waren er wel meerdere dingen waar hij niet duidelijk over was, getuige het volgende filmpje.

<iframe width=”470″ height=”330″ src=”http://www.youtube.com/embed/RUKOkvODM3M” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

[[poll uid=607]]

Reageer op artikel:
Belastingaangifte problematisch voor positie Romney
Sluiten