Spring naar de content

PvdA en SP hebben gelijk

(Rechtse) commentatoren lopen te hoop tegen het PvdA/SP-idee om bankmedewerkers hun bonussen te ontzeggen. Het is een dom plan, menen onder meer Sheila Sitalsing van de Volkskrant en Philip Willems van Elsevier. Een ‘krankjorum’ plan zelfs, dat enkel zal zorgen voor een slechte concurrentiepositie in het buitenland. Het voorstel speelt, schrijft Sitalsing, alleen maar in op ‘de ongerichte boosheid van de mensen’. Maar is dat wel zo? De duurzame Triodos Bank en ASN Bank doen het toch ook goed zonder hoge bonussen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Karen Geurtsen

Hun prestatiegrafieken vertoonden de afgelopen jaren stijgende lijnen. De Triodos bank meldt tijdens de crisis jaarlijks 20 tot 25 procent groei. “Bonussen zijn echt niet nodig voor goede resultaten en geven een verkeerde prikkel,” licht Triodos-woordvoerder Maarten Thijs zijn cijfers toe.

Ook bij de ASN, uitgeroepen tot meest klantvriendelijke bedrijf van Nederland, zijn ze spaarzaam met bonussen. Toegegeven: directeur Ewoud Goudswaard heeft in 2010 (over 2009) een variabele beloning ontvangen, gekoppeld aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de bank. Het ging om een bedrag van 24.000 euro, op een jaarsalaris van 146.000 euro. Daarmee blijft Goudswaard onder de maximale bonus van 20 procent die de PvdA en de SP voor ogen hebben. Geen fatsoenlijk personeel te krijgen zonder bonussen? Flauwekul, zegt ASN-woordvoerder Ruud Stevens. “Met onze huidige arbeidsvoorwaarden is de ASN prima in staat om zeer gemotiveerde en gekwalificeerde mensen aan trekken.”

Het heeft er dus alle schijn van dat het best mogelijk is om goede werknemers aan te trekken en een gezonde bank te draaien zonder hoge bonussen (vaak zijn ze een beloning voor risicovol gedrag) uit te keren. Maar helaas is menigeen heilig overtuigd van het tegendeel. Ons voorstel is daarom: stap massaal over naar een van de duurzame banken.

Onderwerpen