Spring naar de content

Gemeenten omarmen GroenLinks-initiatief Kinderpardon.nu

De Tweede Kamer was in eerste instantie wat afwachtend (lees: kritisch) over het initiatief van GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi ter bevordering van een kinderpardon. Het gemor was hoorbaar. Maar op lokaal niveau groeit de steun inmiddels zienderogen, Amsterdam, Groningen en Utrecht zijn vermoedelijk ook om. HP/De Tijd deed een inventarisatie. Zelfs CDA-, Lijst Pim Fortuyn- (!) en VVD-raadsleden doen mee.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Dibi’s actie voor een kinderpardon begon met een petitie. Petities zijn tegenwoordig de fast food op het menu van democratische middelen om uw stem te laten horen. Ging het vroeger nog middels een handtekening op een stuk papier, vastgehouden door een betrokken natgeregende meneer/mevrouw aan de voordeur, inmiddels is het een kwestie van een e-mailadres invullen met een eventueel begeleidende boodschap. Dibi was slim genoeg om ook enkele Bekende Nederlanders aan zijn initiatief te binden. Marco Borsato, Jan Mulder en Filemon Wesselink; the usual suspects. Maar de media-bewuste politicus is een drietrapsraket. Want op zijn petitie volgde een – ietwat pathetisch – filmpje. En ondertussen werkt hij aan iets veel belangrijkers: lokale politieke steun, van de SP tot de VVD naar nu blijkt.

Sinds maandag 19 december brengen gemeenteraden door gans het land een motie in stemming die het kabinet oproept minderjarige vluchtelingen asiel te geven die al lang in Nederland verblijven. Het lijkt op wat Rita Verdonk als minister ooit overkwam. Maar het verzet lijkt nu breder gedragen te worden. Een overzicht van gemeenten die de motie tot nu toe steunen:
Leek, Oostzaan (incluis CDA), Enschede (ook hier stemde het CDA mee), Eindhoven (Lijst Pim Fortuyn en twee VVD-raadsleden), Arnhem, Zwolle, Zutphen, Spijkenisse, Terneuzen, Almelo, Zijpe (wederom met instemming van VVD), Pekela (incluis VVD), Dordrecht en Naarden (incluis CDA).

Wat ons brengt bij de grote steden. In Den Haag en Rotterdam worden geen moties in stemming gebracht, maar wordt middels schriftelijke vragen een uitspraak van college van burgemeester en wethouders, danwel de gemeenteraad gevraagd. Verwachting voor de andere grote steden: Amsterdam, Groningen en Utrecht zijn óm en steunen de motie binnenkort. Ook Den Bosch dient in dit verband genoemd te worden. In drie gemeenten sneuvelde de motie: Middelburg, Barendrecht en Geertruidenberg.

Tofik Dibi heeft zijn momentum te pakken. Het is zeker dat hij in de Nationale Vergaderzaal Integratieminister Gerd Leers (CDA) zal confronteren met de ruggensteun van de grote steden en andere gemeenten voor zijn plan. De grote vraag blijft of de christen-democraten hem zullen steunen. Het jonge edoch ervaren Kamerlid is hoe dan ook parlementaire geschiedenis aan het schrijven. Met een buiten-parlementaire actie gek genoeg. Wordt vervolgd.