Spring naar de content

Het lekkende-condooms mysterie

Lekkende condooms zijn uitgedeeld – en weer teruggehaald – in Zuid-Afrika tijdens het honderdjarig bestaan van het regerende Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Het is niet de eerste keer dat kapotte condooms zijn uitgedeeld. De regering doet alsof er niets aan de hand is, maar Aids-activisten maken zich zorgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Pauline Bijster

Het gaat om 1,35 miljoen condooms die werden uitgedeeld en verkeerd bleken. Klachten kwamen binnen en bij nadere inspectie bleken sommige rubbertjes zo lek als een zeef, anderen scheurden te gemakkelijk, dat meldde nu.nl deze week. Het Zuid-Afrikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft ze teruggehaald zonder te weten hoeveel schade ermee is aangericht. Volgens dit artikel in de Washington Post is er helemaal geen waarschuwing uitgegaan naar de bevolking over de slechte kwaliteit en onveiligheid.

Zuid-Afrika heeft het grootste aantal Aids-patiënten ter wereld: 5,6 miljoen. Het South African Insitute for Race Relations (SAIRR) voorspelt dat het aantal mensen met hiv of aids in Zuid-Afrika in 2015 zal oplopen tot 6 miljoen: een verdubbeling ten opzichte van vijftien jaar eerder. Kapotte condooms helpen in ieder geval niet dit serieuze probleem tegen te gaan.

Het is al de derde keer dat zoiets gebeurt en in het nieuws komt: in 2007 moesten 20 miljoen condooms worden teruggehaald en later in datzelfde jaar werden nog eens 5 miljoen kapotte kapotjes uitgedeeld in Zuid-Afrika. De site van Durex meldt dat destijds na het betalen van smeergeld slechte condooms onterecht werden voorzien van een keurmerk. De condooms waren ook deze keer voorzien van een keurmerk. Op dit moment wordt onderzocht hoe zoiets (opnieuw) kon gebeuren. De Independent Online noemt het ‘criminal’. Volgens de Zuid-Afrikaanse regering is er geen reden tot paniek, maar Aids-activist Mokhalipi vindt dat schokkend: er zijn nog steeds heel veel mensen in het bezit van de lekkende condooms. Een week geleden nog kwam het goede nieuws naar buiten dat steeds meer mensen juist wennen aan condoomgebruik in Zuid-Afrika.

Als er geen oplossing is voor de miljoen verkeerde condooms, kan er altijd nog mee geschoten worden.