Spring naar de content

Micha Kat over Kalbfleisch-gate: ‘Dit slaat een bres in het vertrouwen in de rechtspraak’

De oud-rechters Hans Westenberg en Pieter Kalbfleisch worden later dit jaar vervolgd voor het plegen van meineed in de zaak Chipshol. De zaak kwam aan het rollen na een boek van de hand van Micha Kat. HP/De Tijd sprak met Kat die inmiddels in Laos woont. “Het is hun cultuur, de heren in toga dachten dat ze overal mee konden wegkomen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Kat schreef in 2004 het boek Topadvocatuur. Daarin zegt advocaat Hugo Smit: “Er gaan opeens gekke dingen gebeuren, zoals rechters die uitvoerig met advocaten gaan bellen over de zaak. In de Chipshol-zaak is dat ook gebeurd met mr. Westenberg van de Haagse rechtbank.” Westenberg delft na de onthulling het onderspit en moet weg. In april vorig jaar wordt duidelijk dat Kalbfleisch bij de kwestie is betrokken. Een getuige – zijn ex-vriendin –  komt naar voren en zegt dat Kalbfleisch en Westenberg bevriend waren en gemene zaak hebben gemaakt tegen Chipsol en de familie Poot. Beiden ontkenden maar blijken nu onder ede gelogen te hebben.

 Meneer Kat. Twee oud-rechters die worden vervolgd voor meineed. Had u dat verwacht?
“Mijn eerste reactie was ongeloof. In december had minister van Veiligheid Ivo Opstelten de familie Poot nog laten weten dat hij geen enkele reden had om te twijfelen aan een eerlijke rechtsgang. Deze beslissing tot vervolging wegens meineed is een enorme klap in het gezicht van de minister. Maar ook van het Openbaar Ministerie en de Nederlandse rechtsspraak.”

De vraag is dan nu…
“Precies, how come? Wat is er aan de hand, waarom gaat Justitie over tot deze stap? Het slaat een enorme bres in het vertrouwen in de rechtspraak in Nederland. Voor wie het nog niet wist, Justitie is een corrupte bende. Nu ziet iedereen dat.”

Of het systeem werkt juist, de Nederlandse rechtspraak zuivert zichzelf.
“Daar geloof ik niet in. Vergeet niet dat deze zaak speelt sinds 1994. Westenberg en Kalbfleisch behoorden tot de absolute top van de rechtspraak. Westenberg heeft twintig jaar lang rechters opgeleid, Kalbfleisch zat in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak. Onderwijl hielden ze zich – zoals nu praktisch is aangetoond – bezig met dit soort onfrisse zaken. Hoeveel andere grote zaken hebben ze wellicht ook lopen manipuleren? Ik denk dan met name aan de zaak Lucia de B.”

Wat zou de reden kunnen zijn dat beide heren voor de rechter hebben gelogen? Naïviteit kunnen we hen vermoedelijk niet verwijten gezien hun staat van dienst.
“Het is hun cultuur, de heren in toga dachten dat ze overal mee konden wegkomen. Het Openbaar Ministerie is top-down georganiseerd, ik noem het een dictatorship. Misschien dachten ze dat de voorzitter van het College van Procureurs-Generaal Herman Bolhaar hen zou redden. Daarom vind ik het zo moedig dat die getuige naar voren is gestapt. Die kon het OM niet onder het tapijt moffelen, van tafel spelen.”

Ziet u dit als een persoonlijke overwinning?
“U weet, ik houd mij erg bezig met de zaak Joris Demmink, de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie. Het is hoopvol dat deze twee oud-toprechters nu voor het hekje staan. Demmink is de volgende, Demmink goes down volgens de wetten van het domino-effect. Voorts ben ik benieuwd of we nog iets van Wim Deetman gaan horen.”

Hoezo Deetman?
“Weet u dat niet? Kalbfleisch zat ook in de commissie Deetman die onderzoek deed naar het kindermisbruik in de Rooms-Katholieke kerk. Mooie boel!”

Onderwerpen