Spring naar de content

Eurocrisis: Neelie draait. Of toch niet?

Interessante faux pas van Nikkelen Neelie; gisteren in De Volkskrant zei de Eurocommissaris dat er geen man over boord is wanneer Griekenland wordt gedwongen de euro op te geven. Vandaag stelt ze dat haar uitspraken ‘verkeerd geïnterpreteerd zijn’. Draait Neelie Kroes? Ze is in ieder geval beland in een heuse Twitterfittie. En wat zegt haar biograaf? “Ik maak mij geen enkele zorgen, Neelie is een een overlevingskunstenares.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Want het staat toch echt zwart op wit. Kroes is er vooralsnog geen voorstander van als Griekenland de euro inruilt voor de drachme. “Maar er is absoluut geen man overboord als we iemand missen uit de eurozone.” Ze beseft dat haar uitlatingen omstreden zijn en koren op de molen van de PVV die al langer bepleit de Europese geldkraan naar Athene dicht te draaien. Kroes: “Misschien is mijn woordkeus niet helemaal gelukkig. Wat is een man overboord? Er wordt steeds gezegd: als je één land laat uitstappen of vraagt om uit te stappen, dan stort het hele bouwwerk in. Maar dat is gewoon niet waar.”

Maar vanmiddag zei Kroes in Brussel iets heel anders: haar woorden zijn verkeerd geïnterpreteerd, zij benadrukte dat er binnen de commissie geen tegenstellingen zijn over het te voeren beleid met betrekking tot de schuldencrisis en Griekenland. Het met schulden overladen land is en blijft in de eurozone, aldus de Commissie.

Daar nam Bruno Waterfield, correspondent in Brussel voor de Britse krant The Daily Telegraph geen genoegen mee. Een Twitterfittie dus:

Tja, wat moeten we hier nu mee? HP/De Tijd belde Neelie Kroes-biograaf Stan de Jong voor enige duiding.

Wat voor ingewikkeld politiek spel is Neelie Kroes nu aan het spelen, meneer De Jong?
“Ik zou er niet te veel achter zoeken. Helemaal omdat ze zich nu weer volledig schaart achter de Europese Commissie. Ze heeft een hele impulsieve kant. Daardoor komt ze soms in de problemen en moet ze zich in bochten te wringen om er weer uit te komen.”

Een EurocoMmissaris die Europa-kritisch is. Ik vind het nogal wat.
“Vergis je niet, Kroes is honderd procent Eurofiel. Of ze dat écht is weet ik niet, in het verleden heeft ze zich ook weleens anders over Europa uitgelaten, maar nu hoort het bij haar functie. Opmerkelijk, want als minister van Verkeer en Waterstaat is ze ooit door het Europarlement op de vingers getikt omdat ze weigerde EU-besluiten uit te voeren, maar nu heeft ze een andere rol. Ik denk eerder dat ze het goed bedoelde.”

Want?
“Ik denk dat ze paniek heeft willen voorkomen. Dat heeft dan inderdaad te maken met interpretatie. Want ze heeft niet gezegd dat Griekenland uit de Euro moet stappen of dat dat onafwendbaar is. Volgens mij heeft ze alleen willen benadrukken dat Europa niet uiteenvalt móchten de Grieken niet meer meedoen.”

En nu?
“Ik maak mij geen enkele zorgen. Neelie Kroes is een een overlevingskunstenares die eigenlijk overal wel mee wegkomt.”