Spring naar de content

Exclusief: Minister probeerde jury van de Mensenrechtentulp te beïnvloeden

Een lid van het kabinet Rutte heeft geprobeerd de onafhankelijke jury van de Mensenrechtentulp te beïnvloeden. Deze minister vroeg de jury of er niet nog een andere kandidaat was voor de Nederlandse staatsprijs voor de mensenrechten. Degene die door de jury was aangewezen als winnaar, de Chinese Ni Yulan, stuitte namelijk op bezwaar van de Chinese ambassade in Den Haag. Dit onthult HP/De Tijd deze week in het nieuwe nummer. Door de interventie van de minister in kwestie kwam de onafhankelijke status van de jury in het geding.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

De Mensenrechtentulp werd op 31 januari in Den Haag uitgereikt aan een lege stoel. Ni Yulan zit al tijden in de gevangenis en ook haar dochter Dong Xuan, die namens haar moeder de prijs in ontvangst zou nemen, werd kort voor haar vertrek naar Nederland gearresteerd. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) verzuimde om de Chinezen openlijk de oren te wassen. Uit de uitgebreide reconstructie in HP/De Tijd blijkt dat de uitverkiezing van Ni Yulan Buitenlandse Zaken veel hoofdbrekens heeft gekost. Rosenthal heeft er nooit een geheim van gemaakt goede handelsbetrekingen met China uiterst belangrijk te vinden.

Jurylid Victor Scheffers: “Ik constateer dat het buitenlands beleid zich nu vooral richt op economische belangen. Dat gaat ten koste van het mensenrechtenbeleid zoals dit zich onder Rosenthals voorganger Maxime Verhagen heeft ontwikkeld. Deze minister heeft gewoon minder affiniteit met het onderwerp.”

Intrigerend in deze zaak is ook: hoe wíst de Chinese ambassade eigenlijk dat Yulan tot winnaar was uitgeroepen?

Lees er alles over in de papieren editie van HP/De Tijd.