Spring naar de content

Waarom Ronald Plasterk de PvdA moet gaan leiden

Het is helder: Ronald Plasterk moet het gaan doen. Waarom? Omdat hij het minste risico meebrengt op (weer) een zeperd. Want ga maar na: Ronald Plasterk heeft alles mee. Om te beginnen zijn CV. Het bevat niet één smetje, of we moeten het onacceptabel vinden dat de toekomstige leider der sociaal-democraten een leguaan als huisdier heeft. Verder zien we louter cum laudes en wetenschappelijk eerbetoon. De man is in professioneel opzicht nooit ergens in mislukt. Hij transformeerde ogenschijnlijk met groot gemak van hoogleraar tot minister en vervolgens tot financieel specialist van de PvdA-Tweede Kamerfractie. Hij is, meer dan alle andere kandidaten die minder economische ervaring hebben, in staat zijn partij een verstandige koers in crisistijd te laten volgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

En dan zijn voorkomen, niet onbelangrijk in de ‘mediawerkelijkheid’ die Job Cohen zo zwaar viel. Plasterk heeft de charme en de witz om zich zonder kleerscheuren door highspeed-televisiegesprekken heen te slaan. Hij heeft een veel groter staatsmangehalte en veel meer leidinggevende ervaring dan een Diederik Samsom of een Martijn van Dam. Zijn Engels doet niet onder voor dat van Frans Timmermans. Tegelijk is hij niet te beroerd om types als PowNed-verslaggever Rutger Castricum, toch afkomstig van een andere planeet, ontspannen te woord te staan. En uitleggen doet Plasterk sowieso graag, want dat zit in zijn bloed. Is de boodschap van de PvdA moeilijk voor het voetlicht te brengen? Wie gewend is om alle uithoeken van de moleculaire biologie inzichtelijk te maken voor een groot publiek, heeft wel voor hetere vuren gestaan.

Ten slotte kun je Ronald Plasterk met gerust hart tegenover Geert Wilders zetten. Hij is ad rem, kent zijn feiten en zal elke nieuwe bedrijfspoedel-aanval in de kiem smoren.

Daarom moet Ronald Plasterk het gaan doen.

Morgen: waarom Diederik Samsom het moet worden.

Onderwerpen