Spring naar de content

Kom op Marcouch, nu jij nog

Na Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk hebben ook Nebahat Albayrak en Frans Timmermans zich aangemeld voor de race om het fractievoorzitterschap van de PvdA. Albayrak officieel, Timmermans officieus, middels zijn interview in NRC Handelsblad van afgelopen zaterdag. Hierin verzuchtte hij dat hij helaas een geloofwaardigheidsprobleem heeft, maar dat hij dolgraag de leiding bij de PvdA op zich zou willen nemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Voor een aantrekkelijke wedstrijd zou het goed zijn als nóg iemand zich zou inschrijven. Iemand die niet net als Samsom af en toe een middagje heeft meegelopen met de Amsterdamse straatcoaches, maar die de vleesgeworden law and order ís. Die iemand is oud-politieman Ahmed Marcouch.

Dat de PVV zo groot is, heeft bijzonder weinig te maken met de opstelling van Geert Wilders in het debat over de hypotheekrenteaftrek. Nee, het gaat nog steeds vooral om veiligheid op straat en in de tram. Door zijn undercoveractie heeft Samsom van de huidige kandidaten de meeste street credibility, maar hij valt in het niet bij de voormalige stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Slotervaart.

Honderden keren heeft Marcouch zich de voorbije jaren geprofileerd als tough on crime. Onverbeterlijke kaauutee-Marokkaantjes? Niet te lang over doorzwatelen, gewoon aanpakken die handel, zei Marcouch steeds. Dat kan ook de PVV-stemmer onmogelijk zijn ontgaan, maar die vertikte het om op een partij te stemmen die werd aangevoerd door de softe ‘theedrinker’ Job Cohen.

Dat obstakel is nu uit de weg geruimd.