Spring naar de content

Partij voor de Dieren: Laat de insecten toch met rust

De Europese Unie is voornemens om drie miljoen euro te investeren in onderzoek naar het eten van insecten. De Partij voor de Dieren wil dat niet. Henk Bleker denkt dat we het maar even moeten afwachten. “In andere, niet-westerse landen is de acceptatie van insecten hoog.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

De Europese Unie en Nederland onderzoeken momenteel de mogelijkheden om de huidige productie en consumptie van eiwitten te verduurzamen. Lees: onderzoek naar vleesvervangers. De EU zal later dit jaar drie miljoen euro uitgeven aan onderzoek specifiek gewijd aan het eten van insecten. Volgens professor Marcel Dicke van de Universiteit Wageningen is dat noodzakelijk. “Na 2020 hebben we weinig keus,” aldus de entomoloog tegen The Daily Mail in januari. “Mensen moeten worden voorbereid, gewend raken aan het idee.”

Dat artikel was tegen het zere been van Anja Hazekamp, Kamerlid voor de Partij voor de Dieren. De partij ziet liever niet dat insecten worden gebruikt voor voeding en vroeg Landbouwstaatssecretaris Henk Bleker (CDA) om opheldering. Hoeveel geld besteedt de regering aan onderzoek naar insecten en waarom wordt er niet gekeken naar plantaardige vleesvervangers?

Volgens Bleker is er tot nu toe een kleine 1,1 miljoen euro belastinggeld naar onderzoek gegaan wat betreft het eten van insecten. Daarnaast is er zo’n zeven miljoen uitgegeven aan onderzoek naar plantaardige vleesvervangers.

Hazekamp wil dat toekomstig onderzoek zich uitsluitend richt op plantaardige vleesvervangers en niet op insecten. Bleker ziet dat niet zitten: “Om onze voedselproductie en -consumptie te verduurzamen is op allerlei terreinen voortgang nodig: verduurzaming van de dierlijke eiwitproductie, de ontwikkeling van nieuwe (plantaardige) eiwitproducten, bioraffinage en de opwaardering van eiwitrijke reststromen,” aldus de staatssecretaris in de [[download file=”2012-03/insecten.pdf” icon=”” text=”beantwoording van de Kamervragen” title=”” ]] (PDF).

Het Kamerlid denkt ondertussen dat de Nederlandse consument geen zin heeft in insecten. Bleker bestrijdt dat: “Er is in Nederland nog nauwelijks sprake van consumptie van producten die zijn gemaakt van insecten. Er is dus ook nog niets te zeggen over de acceptatie in vergelijking tot plantaardige vleesvervangers. In andere, niet-westerse landen is de acceptatie van insecten hoog.” Op de vraag of Bleker een einde wil maken aan het Europese onderzoek naar het eten van insecten is de bewindsman duidelijk: “Nee.”

Rest ons nog de kooktip: quiche met meelwormen, gewokte meelworm en gefrituurde sprinkhaan. Hier ziet u de bijdrage van professor Dicke aan innovatieconferentie TEDx Amsterdam over het belang van het eten van insecten.