Spring naar de content

Britse uitgever mag delen Mein Kampf niet uitbrengen in Duitsland

De Duitse rechter heeft uitspraak gedaan: de Britse uitgever Peter McGee mag definitief niet delen van Adolf Hitlers Mein Kampf  uitbrengen in Duitsland. Publicatie zou het auteursrecht schenden dat in ieder geval tot 2015 bij de Beierse overheid ligt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Nu is het niet zo dat McGee een enge neo-Nazi is. Sinds 2009 brengt de Londense uitgever Zeitungszeugen uit, een serie facsimilés van kranten uit de nazitijd. McGee werkt samen met enkele vooraanstaande Duitse historici zoals professor Wolfgang Benz professor Hans Mommsen die zijn uitgaven van deskundig commentaar voorzien. In totaal zouden er drie brochures over het boekwerk uitkomen, in totaal 45 pagina’s.

Ook in Nederland leidde de Beierse controverse tot reacties. De Nederlandse oorlogsnieuwswebsite nieuws-wo2.tk publiceerde begin dit jaar grote stukken uit Mein Kampf  als ‘flankerende steunoperatie’ voor McGee. Het NIOD liet toen weten al jaren voorstander te zijn van vrije publicatie. De Duitse rechter denkt daar dus anders over.

Televisiemaker Teun van de Keuken pleitte in januari ook voor uitgave van het boek. “Als we zo bang zijn voor de kracht van een boek, dan geven we de schrijver van dat boek impliciet gelijk. Laten we het weerzinwekkende boek gewoon verkopen, dan kan iedereen het zelf lezen en beoordelen. “

Onderwerpen