Spring naar de content

Comazuipen in het basispakket?

Het ballonnetje dat burgemeester Van der Laan van Amsterdam – in navolging van arts en ziekenhuisvoorzitter Herre Kingma – gisteren opliet om comazuipers hun ziekenhuiskosten te laten betalen werd even zo hard doorgeprikt door minister Schippers van Volksgezondheid: ook drugsgebruikers en andere mensen met een gevaarlijke levensstijl vallen onder de basisverzekering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

De medisch-ethische discussie staat volop in de spotlight nadat Jannetje Koelewijn in opspraak raakte door haar foutieve berichtgeving omtrent Prins Friso en het omstreden realityprogramma van RTL en het VU Medisch Centrum.

Ook op Twitter wordt er stevig gediscussierd over de vraag waar het solidariteitsbeginsel ophoudt. Het draait daarbij vooral om de vraag in hoeverre jongeren bewust kiezen zichzelf in een coma te zuipen. Thomas van der Ven deed onderzoek naar zuipende Amerikaanse studenten en concludeert dat ‘the college drinking scene is very much a social one where students support one another through nights of drinking games, rituals and rites of passage’.

Kun je jongeren weerhouden van comazuipen als er een boete tegenover staat, zeker als er sociale druk wordt uitgeoefend om mee te doen? Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat Nederlanders de leeftijdsgrens voor alcoholverkoop willen opschroeven naar 18 jaar, maar hiervoor is nog geen meerderheid in de Tweede Kamer.

Premier Cameron van Groot-Brittannië opperde al om – in navolging van Scandinavische landen  de prijs voor alcohol omhoog te gooien. Misschien werkt vroegtijdige voorlichting nog wel het beste. Waarom niet kinderen spelenderwijs over alcohol leren, door het bijvoorbeeld te verwerken in kinderliedjes?