Spring naar de content

Gedoe op links: SP stemt tegen Europese anti-PVV resolutie

De extreem-linkse (dixit GroenLinks Europarlementariër Marije Cornelissen) SP heeft vanmiddag in Straatsburg tegen de resolutie gestemd die het PVV-meldpunt over Oost- en Midden-Europeanen veroordeelt als een discriminerend en kwaadwillend initiatief. Gevolg: ruzie op links.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi opende de beschietingen vanmorgen op Twitter. De SP toont volgens hem een ‘lelijk gezicht’ door de ‘anonieme kliksite’ niet te veroordelen. De getergde SP-fractievoorlichter Peter Kwint beet gelijk van zich af. Hij verwijt Dibi een ‘hardnekkig klok-klepelcomplex’. Kwint tegen Dibi: “De redenen waarom zijn ruimschoots gegeven, maar die schijnen je minder te interesseren.” Maar wat zijn die redenen dan precies?

Volgens SP-europarlementariër Dennis de Jong speelt de resolutie slechts Geert Wilders in de kaart. “Laten we nu alsjeblieft de problemen serieus nemen in plaats van weer over de PVV te spreken. Van deze resolutie wordt uiteindelijk alleen Wilders beter.” Volgens De Jong biedt de resolutie ‘geen enkele oplossing om de uitbuiting van werknemers uit Midden en Oost-Europa aan te pakken’. Over de website van de PVV zegt hij: “Hoewel ik de site van de PVV wel degelijk afwijs vanwege het discriminatoire karakter ervan, is de resolutie in het geheel eenzijdig. Aan de toestroom van arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa zitten wel degelijk haken en ogen, dat ook gebleken is uit het recent onderzoek van de Tweede Kamer.”

Hoe verliep het verder? Zoals verwacht stemden de VVD (minus VVD’er Jan Mulder die zich van stemming onthield) en PVV tegen, de SGP onthield zich van stemming omdat EP’er Bas Belder niet vindt dat het Europees Parlement op de stoel van de rechter moet zitten. De Europese CDA’ers steunden de resolutie echter wel. VVD-delegatieleider Hans van Baalen zal daar niet al te blij mee zijn. Volgens hem is het ‘niet aan het Europees Parlement om de Nederlandse regering tot de orde te roepen vanwege een website, waarmee zij niets te maken heeft en waarvoor zij geen verantwoordelijkheid draagt’. Hij noemt de resolutie onaanvaardbaar.

Premier Rutte hoeft zich verder geen zorgen te maken, de resolutie is een cosmetische zonder formeel vervolg. Het kabinet laat in een reactie weten: “De website reflecteert geenszins de gedachten of het beleid van de regering over arbeidsmigratie uit Midden- en Oost-Europese landen.” En dat is nu juist één van de grote bezwaren in het Europees Parlement, het steekt het merendeel van de EP’ers dat Rutte geen afstand wil nemen van het PVV-meldpunt. Ook al beweert EP-voorzitter Martin Schulz dat Rutte dit wel heeft gedaan.