Spring naar de content

Toneelstukje pluggen met Theodor Holman: ‘Ik voel mij verwant aan Breivik’

Een beetje rumour around the brand, moet Theodor Holman gedacht hebben toen hij zich liet interviewen door Joost Niemöller van weblog De Dagelijkse Standaard. Volgende week gaat zijn toneelstuk Breivik ontmoet Wilders in premiere. Vandaag deed hij enkele heftige uitspraken. “Ik vind Wilders ook nog te links. Dat meen ik echt. Met name zijn sociaal-economische programma. Fleur Agema en Martin Bosma en Wilders zijn idealisten. Die willen iets. Ik sta dichter bij Breivik.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bas Paternotte

Ongeveer een jaar na de aanslagen van de Noorse extreem-rechtse terrorist Anders Breivik wordt in het Amsterdamse debat- en cultuurcentrum De Balie het toneelstuk opgevoerd. De Balie vroeg Theodor Holman een stuk te schrijven, eerder vroeg De Balie filmmaker Eddy Terstall hetzelfde te doen over de moord op Theo van Gogh.

Reclame voor je toneelstuk maken doe je dus zo:

Zeg iets over jezelf en het onderwerp:
“Hier zie je iemand die min of meer denkt zoals ik. Ik voel me verwant met Breivik. En daar schaam ik me ook niet voor. En toch heeft die een totaal andere beslissing genomen. Dat is een interessant conflict. Ik kwam er al heel snel achter dat Wilders geen zak te maken heeft met dat vermoorden van die kinderen. Maar ik neem aan dat de analyse van Breivik ook ongeveer de analyse van Wilders is.”

Zeg iets ongenuanceerds over de islam:
“Breivik stelt: er kan geen gematigde islam bestaan. Ik geloof ook wel dat je andere moslims hebt, zoals je ook snoepjes gevende fascisten hebt gehad. Maar het is natuurlijk wel zo dat de islam in principe niet gematigd is.”

Neem het op voor de Polen:
“Ja, ik vind niet dat je andere mensen moet aangeven. Schop ze verrot. Pak een pistool en schiet ze neer. Maar we gaan ze niet aangeven. Dat heeft iets miezerigs. Maar ja, dat is nu net niet de kritiek die je over dat meldpunt hoort. Wat je hoort is: ‘Afgrijselijk! Wat die man doet!’ en dan weer al dat geroep over racisme.”

Dat levert gegarandeerd aandacht op. Het interview met Holman leest u hier. “Ik wil stukjes schrijven, langs de kant staan en mensen uitfluiten.”

Een gesprek met De Balie-directeur Yoerie Albrecht en acteurs Thijs Römer (Breivik) en Hugo Koolschijn (Wilders) over het toneelstuk beluistert u hier onder. Albrecht: “De cultuur moet commentaar leveren op actuele gebeurtenissen, tegenstellingen en maatschappelijke verhoudingen.”